Aniversari

El 10 de juny va fer vint anys del traspàs del president Tarradellas. Des de fa un temps es va retrobant la normalitat que sempre hauria d´haver existit de reconeixement a la seva figura. Una figura que es va afrontar a la sublevació franquista al costat del President Companys, que va tenir la constància i la tenacitat necessàries durant els llargs anys d´exili i de subjugació del país, i que ha estat l´encarnació de la unitat en el moment necessari de la transició política.

L´ajuntament de Cervelló, el poble natal del president, s´ha caracteritzat, any rere any des de que el presideix el socialista Angelino Maestro, per la fidelitat al seu fill predilecte. L´acte d´ahir fou presidit pel president de la Generalitat José Montilla i en el seu parlament va fer seus alguns dels conceptes i idees del president Tarradellas, “l´autogovern es guanya convencent” o “Catalunya sols triomfa si es mostra decidida i ferma en torn de la seva màxima institució”. A les portes de la negociació del nou sistema de finançament, el president Montilla ho ha sabut recordar.

Avui, el president del Parlament, Ernest Benach que a l´acte va representar la cambra, també cita el president en una entrevista a l’ocasió del congrés de ECR: “Però ja va dir Tarradellas que per fer avançar les societats s´ha de governar”.

L’ofrena floral amb la participació de les nostres institucions, partits polítics, ajuntaments, i desenes d’entitats cíviques de Cervelló, la recuperació progressiva del llegat polític del president Tarradellas o la celebració al Palau de la Generalitat fa uns mesos del XXXè aniversari del seu retorn, tot denota que finalment el criteri i la normalitat s’han imposat, i la memòria d’una figura com la del president Tarradellas va trobant el lloc que es mereix, com no pot ser altrament en tot país mínimament normalitzat.

Leave a Reply