Anniversari de Jaume I

El Partit Popular no té remei i el País Valencià, sota la seva batuta, em temo que tampoc per molts anys.

El nom de Jaume I és omnipresent en places i avingudes del país i cada 9 d´octubre, com no ho poden evitar, les autoritats porten flors a la seva estàtua del Parterre i passegen la senyera pels carrers de la ciutat; aquesta manifestació l´emmarquen, això sí, en una espècie d´acte folklòric més, com les Falles i les mascletaes.

Però quan l´acte és de nivell, aquestes autoritats populars populistes practiquen la política de la cadira buida -com per la llengua- i Francisco Camps es queda a casa en la celebració del 800è aniversari d´un monarca que, enlloc d´annexar simplement els territoris conquistats, el primer que feia es dotar-los de Furs pròpis. Potser és això que no li perdona aquesta gent; prefereixen sens dubte l´esprit de qui va abolir aquests mateixos Furs; sens dubte no, segur!

A Poblet, on hi ha la tomba de Jaume I, han acudit tres presidents i una figurant muda, la representant del govern valencià, la consellera de Cultura Trinidad Miró. En aquest forum s´han expressat els presidents de Catalunya, Ses Illes i Aragón que no han negat l´innegable, “els vincles culturals i lingüistics” que els uneixen. Amb tota normalitat, amb tota responsabilitat. Uns vincles que el president Montilla considera que ens haurien de permetre enfortir la nostra projecció a l´exterior: “De nosaltres depèn que puguem escriure noves pàgines lliurement i amb igualtat.” “Junts som més forts y arribem més lluny”, va afirmar

Com assenyala la premsa, València va ser l´únic territori de l´antic regne que no va dedicar cap paraula oficial en un acte ple d´autoritats i representants de la cultura.

En front d´això, en una intenció “politiquera” i contradictòria, l´any que València dedicarà a l´anniversari pretén donar una visió de Jaume I com a “creador del Reino de València i de la identitat del pueblo valenciano”. I això que a València, segons molts d’ells, ja es parlava el valencià abans la seva arribada! Es celebrarà però a casa, entre glòries locals i “nacionales“ com toca.

A Poblet, si l´acte hagués consistit en una paella popular al ben mig de l´esplanada del monestir, fins i tot autocars hagués organitzat el govern de Francisco Camps!

Leave a Reply