Crònica des del País Valencià

Ens és grat reproduir pel seu interès aquest text de Miquel Notari publicat a Nou Cicle-L’HORA

El treball que vaig obrir a l´Ajuntament de Vila-real pel reconeixement del valencianisme de la República ha estat per a mi una aventura personal i política”¦ Ha esta una qüestió que no he pogut deixar de costat i que m´ha fet aprofundir en les arrels més fondes del nostre moviment polític”¦

D´una banda, he de dir també que el treball des dels partits, de vegades, és força desagraït o difícil”¦ Així, no em costa gens reconèixer que jo mateix he estat molt molest amb les decisions que han pres regidors i càrrecs de la meua organització. El seguit de pactes a què ha arribat el meu partit amb el PP a diferents localitats, sobretot de la comarca de la Marina, m´ha “cremat” prou. El pacte a Calp (on definitivament han aprovat el nom únic Calp i no Calpe”¦), el pacte a Xàbia, el recent pacte a Salem (la Vall d´Albaida)”¦ Tot són situacions pròpies d´un país desficaciat”¦ I sent dir-ho, símptomes que no auguren res de bo per al nacionalisme progressista valencià.

D´altra banda, també reconec que la política als ajuntaments del País Valencià és realment difícil, atès que allò que anomenaríem “dreta” forma un “magma informe” on no pots destriar els elements del tipus “liberal” amb alguns tinys fins i tot “social-liberals”, dels altres elements purament “conservadors”, els quals, estranyament quan cal “conservar” la llengua o cal conservar un espai natural, elements del patrimoni o el paisatge, s´espanten prou”¦ Per a això no són conservadors? I finalment, hi ha els altres elements que serien “totalitaris” amb un fort biaix cap a la destrucció de la pluralitat democràtica, amb tinys clarament “feixistitzants”. Així, aquests tres elements es troben aixoplugats davall un mateix paraigües (PP) que els fan indestriables. Aquesta anomalia democràtica fa que els elements més liberals, amb els quals és possible arribar a acords, queden contaminats per la seua submissió i resulten invàlids per a la negociació política. Aquest és un dels drames del País Valencià, l´absència d´una dreta civilitzada. Açò, vulguem o no, acaba influint sobre els partits d´esquerra i progressistes del país.

Així, quan a un sistema de partits, li falla la “pota” dreta, mal la “pota” esquerra podrà equilibrar el desficaci. I ací ve l´embolic amb el PSPV-PSOE, que en ser part “fundadora” de l´Estatut i de l´actual règim d´autonomia valenciana, ara té molt difícil desdir-se´n de tot el que ha signat”¦ I això al País Valencià significa que l´Estatut i tot el sistema autonòmic encaixen, com un guant, “a la perfecció” amb el model ideològic i marc de referències del PP. Si cal dur a la mà la “blavera” a tot hora, els peperos la porten “perfectíssimament””¦ Ara, al PSOE tot això grinyola més. Si cal cantar el “Per ofrenar”, passa idènticament i igual succeeix amb el nom del País, ara dit “Comunidad”. Així, el PSPV ha acabat presoner d´aquestes incongruències”¦ perquè un país és la seua gent, però també els símbols als quals la gent atorga valors i representació.

Enmig d´aquesta bugaderia s´han perdut molts llençols!! NO ÉS POSSIBLE QUE ELS SÍMBOLS D´UN PAÍS SIGUEN SEGRESTATS PER UNA PART DEL PAÍS PER A TIRAR-LI´LS AL CAP DE L´ALTRA PART! Si són els símbols oficials HAN DE SER DE TOTS I TOTES. Ja hi ha prou de fer demagògia amb açò! I ens hem quedat en això que deia Angelí Castanyer: “Ai València”¦ València! / La de la rosa fina? / La de la col rumbosa” QUÈ BEN DIT ESTÀ AIXÃ’! De veritat que quan vaig conéixer eixe text, escrit a l´exili, vaig comentar a amics que treballen en la “normalització lingüística” que eixe poema havia de ser d´estudi obligatori al batxillerat, pel contingut, la forma i el moment històric que travessaren els nostres autors. VALÈNCIA, ARA L´ANY 2009, ÉS AIXÃ’: UNA COL !

Bé, vaig acabant. He de reconéixer que persones com jo, quan miràvem enrere no véiem res”¦ Clar, hi havia hagut Joan Fuster, un llum tan potent que tampoc deixava vore arrere”¦ Sí, bé, véiem (jo vaig conéxir personalment) Enric Valor, un home de principis i gran home de lletres que recollí la tradició oral de les rondalles”¦ Visqué la República a Alacant”¦ i patí prou durant el franquisme”¦ Si em feien anar una miqueta més arrere ja només veia les “Normes de Castelló” (1932), una cosa boirosa que sí, que sabies que gent de trellat havia aconseguit per fer del valencià un idioma útil, pràctic, coherent i alhora no escindit del tronc comú del català general”¦ Prou, res més. Aleshores ja havies de pensar en Almansa, 1707 (l´altra gran desfeta) i més arrere un poc d´Ausiàs March, Joanot Martorell”¦ i el “pare”, En Jaume I. Així no podíem (podem) anar bé. ON EREN ELS POLÍTICS?

Un país que quan es reconeix, no connecta amb la “modernitat” no pot anar avant. Perquè hem fet això: Des de l´actual autonomia, eliminem tot rastre de vida política fins que no arriba Almansa i clar allò que fou greu, correspon a l´Antic Règim. I LA MODERNITAT??? I ELS MOVIMENTS OBRERS?? I EL VALENCIANISME D´ESQUERRA?? DONCS TOT AIXÃ’ ENS HO VAN BORRAR DE LA MEMÃ’RIA”¦ EXTIRPAT AMB SADISME. I sabeu? Sense conèixer ben bé aquests referents, moltes persones INTUÏEM que teníem un passat digne, que el nostre valencianisme responia a factors de modernitat i de progrés social i QUE ABANS DE NOSALTRES JA N´HI HAVIEN HAGUT ALTRES QUE HAVIEN TREBALLAT PEL MATEIX. PERÃ’ NO ELS VÉIEM!!

Aquest és el mal que ens ve d´aquella guerra civil: Ser “cegos” davant de nosaltres mateixos. Orfes. Amb les arrels tallades. Així que quan vaig conéixer tot el cas del PARTIT VALENCIANISTA D´ESQUERRA el cor em va fer un tomb. PERQUÈ VAIG VORE EL QUE JO JA “SABIA” DINS MEU QUE SÍ QUE EXISTIA”¦ Em compreneu? Açò va més enllà de la política de cada dia.

Miquel Notari

Leave a Reply