Que em perdonin per endavant els qui aquest titular pot molestar. Però és que la Conferència Episcopal parla en nom de l´absolut, parla en nom de Déu! O no és així?
I si baixa a l´arena, que no s´estranyi de rebre el mateix tractament que un vulgar partit polític que tot el que pot dir ja sabem que té un caràcter relatiu.
No discutirem l´ambigüitat calculada -com sempre- de la Conferència Episcopal però sí senyalarem la trista coincidència existent, a dos mesos d´unes eleccions, entre el seu comportament i el de l´ultra dreta de tots els temps i de totes latituds -en tot cas des de l´adveniment del nazisme- incloent, ara i aquí, el Partit Popular. Un comportament que consisteix sistemàticament i per metodologia en acusar l´adversari dels propis pecats, de la pròpia estratègia.
No, monsenyors, no és el govern amb els partits que formen la majoria parlamentària que us ataca, són vostès que ataqueu les lleis votades per la sobirania popular ampliant els drets individuals -no reduint-los per ningú- i us heu permès de pujar al carro del PP (o al revés, aquest al vostre, tant se val) tenint la mateixa política insensata de qüestionar objectivament la política antiterrorista del govern i instrumentalitzar les víctimes del terrorisme.
Davant aquesta actitud deixeu-me puntualitzar algunes coses:
- En cap dels països que conec existeix un anticlericalisme tan profund com en aquest país. Sempre he sabut per què; la vostra actitud m´ho confirma.
- Els enfrontaments als quals, amb l´ultradreta, aboqueu aquesta societat, en d´altres països ja estan resolts des de fa més d´un segle, desprès de batalles perdudes per endavant com les que esteu plantejant.
- La separació efectiva de l´Església i de l´Estat, a tot arreu, ha estat un progrés del que s´ha beneficiat no solament el conjunt de la ciutadania sinó la mateixa Església que ha guanyat en consideració i respecte.
- Esteu treballant per un 20% de la població, aquella que respon Sí a qüestions com aquesta: “Admet que els bisbes orientin el vot dels feligresos?”
- Un estudi detallat de les enquestes que es fan en aquest país sobre temes puntuals i concrets de política general demostra la constància d´aquest 20% d´extrema dreta. La resta és gent més o menys “civilitzada” amb un 30% de votants fidels al PP.
- No sé si ha arribat el moment de denunciar el Concordat amb la Santa Seu però sí és hora d´abandonar progressivament l´ambigüitat de “l´aconfessionalitat” i plantejar-se seriosament el tema de la laïcitat del país.
- La laïcitat sempre ha estat una solució als problemes de convivència cívica com es demostra en els països que han seguit els seus principis de tolerància i respecte de totes les confessions, però amb els canvis sociològics que acompanyen l´immigració serà, més que mai, la solució.