Els crims del franquisme no tenen perdó de Déu

El 24 de novembre  de 1937 17 dones de  Guillena  (Província de Sevilla) entre 24 i 70 anys foren afusellades  a Gerena, un poble veí de Guillena  i llençades a una fossa comú.

Ahir, 75 anys desprès, les 17 roses de Guillena van tornar al seu poble amb la dignitat recuperada, en 17 caixes,  amb cada una amb el seu nom, Manuela, Rosario, Natividad, Granada, Trinidad, Ramona, Ana Maria, Josefa, Escoltades per la policia local i una caravana de cotxes i banderes repúblicanes.  Desprès d’un funeral laïc foren enterrades al cementeri del seu poble.

L’historiador José María García Márquez denomina aquests afusellaments exclusivament de dones “operacions de netetja” i es tractava  de tallar a l’arel les ajudes que rebien dels pobles els fugitius  a la serra com a maquis .

L’historiador té documentats   assassinats com aquest de 1937 en Gerena en d’altres municipis com El Real de la Jara, El Ronquillo o Guillena, i recopilats  a la Província de Sevilla més de 500 expedients de dones  assassinades en aplicació dels bandos de guerra.

El general Gonzálo Queipo de Llano,  en les  seues  charles   radiofòniques  a les seves tropes  tenia discursos com aquest: “Aquestes  comunistes i anarquistes prediquen  l’amor liure. Ara al menys sabran el que són homes de veritat i no milicians maricons”.

Avui, 75 ans més tard,  Antonia Bacedo no vol venjança contra els qui li van matar la seva mare o van ajudar a fer-ho. “no soc venjativa”. Tanmateix coneix  els assassins , són del poble i avui són morts.

 

Probablement actualment molta gent  ignora que Queipo de Llano, màxim responsable  de la repressió a Andalusia  està enterrat a la mateixa catedral de Sevilla!

De tota evidència, ell sí que ha rebut el perdó de Déu!

Leave a Reply