Fa uns dies,en aquestes mateixes pàgines titulava un article sobre els partits polítics “Tots no són iguals”.És la tèsis que defensa Miquel Iceta a a les pàgines del setmanari valencià El Temps.
Els partits nacionalistes ja voldrien arribar a sembrar la discòrdia entre el socialisme català i espanyol; i això per pur tactisme partidista car és evident que tant a Espanya com a Catalunya els qui sortirien guanyant de l’operació són les forces conservadores d’un costat i l’altre de l’Ebre; i a més, a Espanya guanyaria una força, el PP, recelosa amb les autonomies -segons l’expressió diplomàtica d’Iceta-. L’entrevista d’El Temps l’encapçala el titular “Ara, a Espanya, toca federalisme”. I a la pregunta del setmari: “l’última victòria de Zapatero va ser gràcies als vots obtinguts pel PSC? La resposta d’del vice secretari del PSC és contundent: Són vots que venen precisament per què l’esquerra governi a Espanya. La gent sap que es decideix si governa el PP o el PSOE.”
Tots plegats, afegeix el periodista, amb CiU, Esquerra i Iniciativa heu votat a les Corts una reforma de la llei del Tribunal Constitucional i forçar-ne la renovació. Comptareu amb el suport del PSOE? La resposa d’Iceta és de calaix: “Treballem per aconseguir-ho, perquè sense el suport del PSOE no serà possible. Qualsevol modificació legislativa a l’àmbit estatal necessita el suport d’algú: el del PP és impossible, i per tant l’hem de trobar en el PSOE.A nosaltres ens agrada presentar batalles per guanyar-les, no per perdre-les.
Encara és hora que algú em digui què hem de fer si no és convèncer el PSOE i guanyar batalles(…) Aquí l’objectiu és claríssim: guanyar i que hi hagi la reforma de la llei. I això només ho podem aconseguir amb el PSOE.”
Els arguments d’Iceta són de sentit comú, indispensable en política.Allò que que no diu -ni ell ni altres polí tics- és que la renovació del Tribunal Constitucional és un falç problema; el veritable tema polític que es planteja és siCatalunya pot aceptar la retallada de l’Estatut desprès d’haver estat votat a Madrid i Catalunya i haver estat referendat.
I el segon tema que s’evoca en el titular de l’entrevista és el federalisme,real decentalització del poder polític de l’Estat, sobre el qual el socialisme espanyol fa massa temps que passa de puntetes.
Allò que està clar és que el PSOE demostra poc interès en fer un pas endavant de cara a la constitució d’un Estat Federal. No sé si l’electorat espanyol n’és conscient i d’acord, però la societat catalana cada vegada està més persuadida que al igual que pel tema dels estatuts, Catalunya haurà de prendre la iniciativa amb els socialistes catalans al capdavant si no es vol que el federalisme solament sigui una paraula buida als estatuts del PSOE i del PSC.