Irlanda ha votat NO al Tractat de Lisboa. Tenen tot el dret. Tanmateix, en ple procés de construcció europea sembla una incongruència que menys de l´1% de la població freni la marxa d´Europa. No sé que pot haver-hi al darrera però alguna cosa hi ha. Tanta imprevisió o incompetència és difícilment admissible. Sembla com una diversió organitzada; mentre es fixem amb això, intenten “colar” les 65 hores o -com avui- pagar també les trucades rebudes al mòbil!
És intolerable que es parli a Europa d´horaris de 65 hores setmanals! Robert Owen, el gal·lès “inventor” de l´eslogan “8 hores de treball, 8 hores de lleure, 8 hores de descans” reclamà i imposà a la seva colònia la jornada de 10 hores ja el 1810!
I la jornada de 8 hores, la Primera Internacional la inscriu al seu programa el 1866 i a França, per exemple, la llei de les 8 hores és votada el 23 d´abril de 1919, l´endemà de la Primera Guerra mundial.
L’Europa que es construeix és l’Europa dels Estats i no la dels ciutadans; i més que dels Estats, sembla la de les grans multinacionals i la dels grans poders fàctics que governen el món i cada vegada això és més evident als ulls dels europeus. Les mesures que preconitza Raimon Obiols al seu Bloc -una de les quals la necessitat de canviar les majories liberals actuals als diferents Estats europeus per governs progressistes- és un mínim indispensable però, tal com van les coses, molt em temo que no suficient.