Focs artificials

El meu fill que viu a Barcelona fa temps que li agrada anar a València per Falles. Un any, amb la seva companya, van conèixer una família anglesa i d´ençà es troben cada any al mateix baret d´un carrer prop del Parterre.

En aquesta família britanica, el pare (de noranta anys!) és un antic membre de les Brigades Internacionals i el fill, al seu país, és pirotècnic de professió. D´aquí ve l´explicació de que la família tingui interès en passar uns dies a València per Falles cada any: el pare perquè li permet, acompanyat pel fill, tornar a la “seua enyorada Espanya” i el fill per mantenir-se al corrent professionalment del que inventen els pirotècnics valencians.

Perquè resulta -va explicar l´anglès- que els valencians fabriquen els millors focs artificials del món. Que les figures que realitzen fent petar les carcasses en ple cel són geomètricament perfectes. Va dir, que els mateixos xinesos també van a València… a copiar! I en efecte, que copien, però mal, i els seus productes pirotècnics no tenen la qualitat i perfecció dels valencians.

I ara ve la moral de la història. El britànic no fabrica, compra el material i el munta al seu país. I a qui compra?… Doncs als xinesos que són més barats!Bé, aquesta no és la única moral de la història. El fet que un anglès parli bé de la indústria valenciana dels focs d´artifici també remunta el nostre ego que bona falta que ens fa. És diferent de quant el PP ens diu que tenim tot el millor del món: el millor circuit automobilístic del món, el millor Museu de la Ciència, la millor Opera, és a dir, en aquests dos casos, uns magnífics continents sense continguts…

Aquesta gent del PP, el que fa, amb això i en tantes altres coses, és prendre’ns el pel!

Leave a Reply