No sé de qui ha estat la idea, si del seu actual director, Joaquim Guerola, o d´algú altre però això no és el més important.
El més important és que el IES Ausiàs March creat el 1933 hagi organitzat un acte cultural dirigit a actuals alumnes i ex alumnes, familiars i professors per reparar la història del centre.
El punt culminant de l´acte i el més emotiu fou quan es reincorporà simbòlicament al claustre docent, nombrant-los un per un, els 28 professors represaliats el 1939. Entre els assistents a l´acte, informa El Periódico, es trobava Roser Rahola de 95 anys, viuda de Jaume Vicens Vives que fou catedràtic de Geografia i Història i dos nets del primer director del centre, Joan Ras Claravalls.
La tan necessària recuperació de la Memòria històrica ha suscitat controvèrsies i rius de tinta i sempre s´ha deixat la responsabilitat d´actuar al Govern central com a l´autonòmic. I òbviament aquests han de fer, i estan intentant fent, el que els correspon malgrat l´oposició del Partit Popular.
Però ens podem imaginar els resultats que s´aconseguirien si els centres escolars, les institucions i la societat civil en general, aportessin el seu gra de sorra i cada u a la seva manera, sistemàticament, s´impliqués com ho acaba de fer el IES Ausiàs March i organitzés la seva pròpia petita recuperació històrica?
Una necessitat que ens hauríem de plantejar i una idea que des d´instancies més efectives que un simple bloc s’hauria de promoure.