La Mare de Déu del Patrocini és francesa

La mare de Déu del Patrocini, patrona de Foios, el meu poble, i que es venera també a Catalunya, a la parroquial de de Sant Miquel i de Sant Vicenç a Cardona, resulta que és francesa, o millor dit  provençala,  originària de Marsella tal com  resulta dels goigs que li són dedicats, escrits (o modificats) a primeries del segle XX, :

 

Si per temps foreu francesa

i aixopluc de bergantins,

ja’nfa més que sou princesa

de la llar dels cardonins…

…Quan retuda veu Marsella

Nostre gran senyor feudal,

Li semblareu una estrella…

… ja de França vos allunya

Folch I en son vaixell

Però us porta a Catalunya

I en redós de son castell…

Dels Cardones que floriren

Foreu sempre ric tresor,

Tots els comptes vos ofriren

Bons guerrers, espasa i cor..

Si qui us aima arreu blasona

De ser vostra esclau fidel:

Patrocini de Cardona

Siau nostre blau estel!

 

Aquesta és la interpretació poètica dels seus orígens, la història real més prosaïca  n’és una altra:

Filla dels feus dels comtes de Provença, regits en aquell moment per Violant d’Aragó, aquesta Verge com les cadenes del port vell de Marsella que protegien la ciutat o les restes mortals de Sant Lluís, bisbe de Tolosa o patró de la ciutat de Marsella i que trobem exposades al Miquelet de València formen part dels tresors que foren emportats (robats) en el curs de l’atac a Marsella per les forces d’Alfons el Magnàmin Rei d’Aragó, de València, de Mallorca, de Sicília , de Sardenya (1416-1458) i de Nàpols (1442-1458); Comte de Barcelona, el 23 de novembre de 1423 i del conseqüent saqueig que durà tres dies i tres nits. Hi ha constància que s’emportaren moltes més coses en el curs del saqueig: joies, diners, etc. També s’emportaren els arxius de la ciutat. En aquells temps  no tenien massa escrúpols a l’hora d’anar per feina.

Per a alguns al meu poble que la seua patrona siga provençala i que la veneren també a Catalunya és com si per a d’altres, ara resultara  que La Moreneta és espanyola! Com diem a Foios: només vivim per a “disgustos”!

 

 

( Notícia de Francesc Pallenya del Cercle Català de Marsella). Com diem a Foios, vivim per a disgustis21

 

 

 

 

 

Leave a Reply