La sequera

Si els valencians haguéssin de ser humillats ja fa temps que ho estariem: des de que els mateixos que parlen d´humillació en relació al problema de l´aigua han anat defensant teories sobre l´orígen de la nostra llengua, i no ens ha caigut la cara de vergonya.

Ara la demagògia s´ataca al tema de l´aigua, amb una irresponsabilitat total com sempre per part del PP: “Es permet a Catalunya el que no s´ha fet per València i per Murcia” diuen, oblidant-se del transvasament Xuquer-Vinalopó i dels 82 hectòmetres cubics des dels embassaments del Tajo a la conca del Segura.

I aquí els valencians no es queden sols. Sol passar sovint, però en aquest cas de l´aigua més que en cap altre, tothom parla i ningú escolta ningú!

– Tan difícil és posar-se d´acord en la semàntica i en algunes xifres?

– És transvasament prolongar la canonada que arriba a Tarragona (120hm3 ja permessos) i portar el cabal sobrant (40hm3) fins a Barcelona?

– Tant difícil és de controlar que no es fa trampa?

– Qui fa la trampa, els que no parlen de xifres o els que les diuen amb la boca petita?

– És igual l´us especulatiu i per interessos més o menys lícits de l´aigua, i l´aigua de boca?

– És pot parlar a l´hora de les solucions als problemes d´emergència i de la resolució dels problemes estructurals a mig i llarg termini, sense marcar-ne les fronteres i barrejant-les?

I per acabar, un dubte. No sé com interpretar la insistència sobre el transvasament del Roine per part d´Artur Mas i de Convergència, sense avançar cap xifra tècnica ni pressupostària -encara que a l´hora de la veritat es multipliqués per cinquanta. No penso que es tracti d’una qüestió de “percentatges” perquè en aquest cas ho dissimularien millor. Però és que la insistència és increïble, voreja de la manera que ho fan, els límits del ridícul.

Leave a Reply