L’advocat i el diable

Invito els amants de la novel·la policíaca a llegir L´advocat i el diable de Francesc Viadel. Però no exclusivament ells, també tots els qui gaudeixen de la lectura d´un bon llibre.

En aquesta novel·la hi trobem els ingredients del gènere: un brutal assassinat, màfies -russes i… autòctones- arribisme, requalificacions urbanístiques, diner negre… Però la novel·la és alguna cosa més. Com diu la contraportada del llibre: Amb aquesta seva tercera novel·la Viadel obre la sèrie d´en Joffre, periodista d´investigació. L´Independance, “el diari de la França eterna”, li encarrega el reportatge d´un “Brutal assessinat a Perpinyà”. Les indagacions d´en Joffre, ens mostraran com la sang d´aquest assessinat esquitxa geografies i societats “nostrades”. Una audaç radiografia d´infàmies varies.

Abans de començar la lectura ens topem amb una Nota de l´autor: “Qualsevol coincidència amb persones de la vida real és pura casualitat.” Compte! Quan un autor posa això t´està invitant a llegir entre línies.

El que m´ha agradat és la naturalitat amb la que Viadel parla i barreja ambients diferents i a la vegada pròxims, de Perpinyà, València, Dènia, Barcelona, Alzira… Fins ara no havia llegit res que tingués per escenari de manera tan natural el nostre “eix mediterrani”. No sé si és malgrat o a causa d´això però el llibre evita el to provincià que tenen alguns dels nostres autors quan parlen dels nostres costums. I sens dubte per això ho eviten. Per primera vegada, la naració de menjar-se una paella en mig de tarongerars no m´ha semblat folklòric. I potser perquè Viadel ho narra amb naturalitat, com un simple fet, sense més explicacions.

En realitat el to cosmopolita que diferencia aquest llibre d´altres lectures semblants que hàgim pogut tenir sembla provenir del fet que el nostre autor no fa trampa en allò que ens vol transmetre. Les seves mossegades a certa premsa, a certs ambients i a certs personatges no són per a la galerie, són autèntiques. De la professió periodística que Viadel coneix de dintre, ens en fa veure les llums i les sombres. Françoise Giraudet, la flamant directora de L´Independance té uns aires de parentesc –que, com diu l´autor, no pot ser que pura casualitat!- amb la dona que va manar molt al País Valencià durant els vint primers anys de la transició. La resposta del Joffre, l’anti heroi, a l’oferta d’entrar en plantilla al diari és digna de menció: -Que te’n vagis a la merda, això és el que et dic! -explotà en meitat d’una enfollida rialla. Giraudet restà lívida i el cap li començà a tremolar com el d’un gosset aterrit de fred. I també hi podem trobar retratats altres personatges, en particular un dels nostres activistes culturals més famós.

El crim i la trama en general enganxen però són de tota evidència, com en els llibres de l´autor suec Henning Mankell, un pretext per descriure´ns la societat en que es produeixen i per anar desgranant-com aquell qui no ho toca- certs valors i certs comportaments. El text està ple de frases que van més enllà de la simple descripció; en citarem per acabar algunes:

“…Vergés, un personatge astut, capaç de fer diners en qualsevol circumstància i amb unes vertiginoses ganes de viure sense records pegallosos, melangies balderes que li aminoraren la velocitat en la seua cursa cap el futur”.

“…El diari La Vanguardia, des del qual es dissenyaven, com en qualsevol diari, no poques operacions destinades a domesticar el poder o afavorir-ne una aliança amb el mateix”.

“On, si no era entre les quatre parets brutes de l´Abast, jugaria a tombar governs, a canviar polítiques exteriors, interiors i extraplanetàries dels Estats, a saber més que ningú de tot i de res?”

“…els cossos perfectes de les joves putes africanes, les seues pells d´ivori il·luminades pels fanals de la Rambla…, aquells culs estrets, punxeguts, aquells pits arrogants…, també els seus ulls oceànics, immensos, tristos, mirant cap al no-res.”

I citant titulars reals de diaris de la ciutat de València, aquest: “Los cerdos de los catalanes contagian la fiebre aftosa en las comarcas de Castellón”, per acabar concloent “De colp, per tot s´hi respirava una mala llet atàvica i alhora una enorme despreocupació.”

Amb el que diu i com ho diu, a Francesc Viadel el succès li arribarà per la via exclusiva dels lectors. Ja pot excloure´n qualsevol altra…

Leave a Reply