L’horitzó polític

He llegit l´article titulat La moto nacionalista que Joan Ferran ha publicat a El Periódico. Difícilment es pot deixar de compartir els arguments que utilitza per atacar el nacionalisme al qual -sigui dit de pas- no sé perquè no li posa cara i ulls, la cara i ulls dels partits que se´n reclamen, per exemple.

És evident que qui ha escrit la bajanada: “El primer i principal objectiu de tot mitjà de comunicació públic és la creació i manteniment d´un imaginari nacional amb funcions cohesionades i coercitives”, ho posa fàcil. Només cal imaginar la cara que faria el mateix autor anònim de la frase si aquest objectiu, enlloc d´anar dirigit a TV3, fes part de la missió de Televisió espanyola.

Si podem subscriure a la practica totalitat les definicions oposades que fa Ferran del catalanisme i del nacionalisme, d´on ve que no m´acaba de fer el pes el seu article, i em procuri un cert enuig?

En primer lloc, per la impressió de decàleg de bones intencions “apreses” en el temps i no “sentides” que es desprèn del conjunt de l´article. Sí, ho sé, és perfectament subjectiu, però és així.

En segon lloc, pel fet que sembla un escrit, més a usatge intern en vistes al proper congrés del PSC, que contra els dos únics partits que es declaren nacionalistes i que en cap moment anomena. És molt significatiu que un article polític d’actualitat es centri en atacar la doctrina i silencií el nom dels dos partits que se´n reclamen, CiU i ERC. És cert que seria més difícil d´atribuir en exclusiva al PSC el catalanisme social sense compartir-lo una mica amb ERC.

I finalment el que ja no és subjectiu és quan llegim: “La idea d´un catalanisme social d´arrel federalista -que planteja, com horitzó polític, la permanència de Catalunya en una Espanya diversa i en l´Europa federal- ha d´enarborar-se com a bandera davant la famosa i ambigua proposta del nacionalisme català.” Tot un model de frase políticament correcta on tots i cada un dels termes estan perfectament calculats: ara resulta que el catalanisme és “d´arrel federalista” i no federalista simplement, i és Europa que és federal mentre, des de fa un temps, Espanya solament “diversa”, quan tot fa pensar que el que de debò, per desgràcia, no està ni en l´horitzó polític és l´Europa federal.

No home no, qui vol de veritat una Espanya federal i no simplement diversa -això sempre ho ha estat- no la planteja com un “horitzó polític”, la posa al calendari polític, i fa tot el possible per imposar-la a tots els que a Espanya també se´n reclamen, i en primer lloc als nostres alter ego socialistes.

Quan no s´està convençut d´una cosa, quan no es vol una cosa o no es creu amb forces de poder-la obtenir, es fa com ERC amb la independència, situar-la en “l´horitzó polític”.

Leave a Reply