Llibertat, quantes mentides es diuen en ton nom

“El nostre objectiu és la defensa de la llibertat, un Govern en Espanya que no falle; aplicar les polítiques de canvi, progrès i llibertat que representa … “

Qui pot ser el polític d´avui en dia amb un programa semblant? Pels objectius citats, i per això de “Zapatero no nos falles” que li van llençar uns joves el dia de la seva elecció, podria ser Rodríguez Zapatero. Encara que la intenció de recordar la famosa frase de manera subliminal, igual vulgui dir que ha fallat com que no.

A Catalunya, és Carme Chacon del PSC la que podria representar aquests valors. Podria ser igualment Joan Herrera d´ICV-EUiA o Joan Ridao d´ERC; aquests objectius han estat sempre en els discursos progressistes dels seus partits. Fins i tot la frase podria haver estat pronunciada per Duran i Lleida, el candidat de CiU, sense que fos un total contrasentit.

Doncs no, no és cap d’ells; qui ha pronunciat la frase no és altra que la candidata del PP per Barcelona, Dolors Nadal i el personatge al que es refereix és… el líder del seu partit, Mariano Rajoy!

Des de sempre, a Espanya -en d’altres societats, no tant- el discurs de la dreta s’ha limitat a la “pàtria”, a la família i a l’ordre. No ha parlat mai de progrés i quan ha parlat de mesures socials, no ha pogut evitar a que sonés més aviat a “caritat” i no a drets, i pel que fa a les llibertats, continua parlant de llibertat, al singular, que en d’altres temps associava a “llibertinatge” i avui, en el sentit lliberal del terme, a la llibertat econòmica sense control ni contrapès.

La societat ha anat evolucionant en contra de la voluntat de les forces conservadores, i les llibertats individuals de les que gaudim els ciutadans en les societats evolucionades, a Espanya, han estat conquistades històricament en els pocs períodes on les forces d’esquerra han estat al poder.

Tanmateix no caldria tenir por de perdre les llibertats conquistades -a menys d’un nou cop d’Estat- si la dreta tornés al poder. Quan la societat a fet seves les conquestes, s’ha demostrat que és difícil tornar en rere i el PP no s’ha pogut permetre d´abolir lleis com el divorci o l’avortament, per exemple; i tampoc gosarà tocar els drets dels gais i lesbianes o les de caràcter social com la llei de dependència.

Ara bé, seria voler enganyar-se, estar molt desinformat políticament, o no tenir, o no voler tenir memòria, per pensar que la dreta no es permetria retallades, o que es podria continuar la línia ascendent de progrés social, si es permetés al PP de tornar al poder.

I cal prendre consciència que això solament es pot evitar anant a votar, i fent que el 9 de mars no falti un vot a les forces progressistes d´aquest país, independentment de qualsevol altra consideració.

Leave a Reply