Milicià del POUM, Miquel Pedrola, un noi de la Barceloneta

miquelpedrolaDesprès d’una llarga reivindicació veïnal, s’està restaurant entre  els carrers de Sant Miquel i Escuder de la Barceloneta, una inscripció en homenatge al milicià Miquel Pedrola. La descoberta de la inscripció es deu al jove historiador Dani Cortijo, i la identificació del milicià al veterà dirigent Wilebaldo Solano, secretari general que fou de la Joventut Comunista Ibèrica i company de  militància alPOUM del jove Miquel que va morir combatent al front d’Osca.

El 1936,després de la mort del milicià la Barceloneta va rebatejar el carrer de Sant Miquel com carrer Miquel Pedrola . Es tracta de l’únic vestigi del nomenclàtor de la guerra civil de la Ciutat.

Al llegir la notícia a la premsa vaig decidir nar a veure la inscripció salvada i actualment en curs de restauració.

Per orientar-me al barri em vaig adreçar a un veí que prenia el fresc a la porta de casa seva,un dels veïns que s’havia mobilitzat per conservar la inscripció històrica i la memòria del jove combatent.

Finalment, no sé que m’ha satisfet més, parlar amb aquest home o veure la satisfaccióde la seva cara al constatar  que hi havia gent que s’interessava  per l’acció veïnal de salvaguardar un bocí de la nostra memòria col·lectiva.

Leave a Reply