Religions

religionsTotes les religions són creacions humanes. A l’Església espanyola en particular, difícilment li puc perdonar la seva incorporació al cop d’Estat militar feixista i als 40 anys de dictadura franquista a l’ombra de les baionetes. Tanmateix no és possible deixar de reconèixer que les religions –i la catòlica evidentment- han contribuït a la civilització de l’ home, si bé han representat durant segles una part fosca i negativa naixcuda per cert en Espanya com és la Inquisició  i la lluita pel poder (per la conquesta del seu en particular a través dels monarques!) – Les guerres de religió no són altra cosa. A un moment històric, a partir el periode de la Ilustració, la part positiva dels valors civilitzadors de les religions va ser suplantatada pels Enciclopedistes del segle XVIII sense implicar tanmateix les lluïtes de poder, al menys de manera directa! Des d’aleshores el paper civilitzador de les Esglesies va quedar antiquat, d’alguna manera desfasat, però  mantenint-se sempre a l’ombra i defensant el poder.
Avui en dia,pel que fa a l’ Esglesia catòlica el nou Papa intenta d’allunyar-se del poder -en aquest cas del capitalisme- intentant retrobar els seus orígens en defensa dels humils, o sigui, en una tentativa de nou ajornamiento personal.
Malgrat tot el que estem dient, no pot haver el menor dubte que no deixem de professar tot el nostre respecte als creients i no creient, a totes les persones de bona fe en definitiva.

 

 

Leave a Reply