Un vell article de Vicent Andrés Estellés

estellés Aquests dies celebrem el neixement d’Estellés i fullejant vells periodics he trobat un exemplar de Las Provincias del 10 d’octubre de 1973 on va la resenya dels Jocs Florals de lo Rat Penat de València d’aquell any. Òbviament els Jocs de lo Rat Penat ja sabem el que eren i més un any abans de la mort del dictador. Aquell any va guanyar la flor Natural el meu pare, la segona flor natural, la primera  fou l’any 1930, i entre les dues un llarg exili. La ressenya de l’acte a Las Provincias fou tan cursi com de costum, però se salva -com no-  la columna de Vicent Andrés Estellés amb títul evocador, Lletres de Batalla. I em permetreu que tingui la feblesa de recordar-la.

Escriu Estellés: “Anit hi hagué la solemnitat anual: vull dir els Jocs Florals de lo Rat Penat. Em pense que ha estat una cosa encertada el seu trasllat a aquesta tan significativa commemoració valenciana del 9 d’octubre. No ja pels jocs en sí –que també es beneficien del temps, sinó perque contribueix a intensificar el to del dia, tan  necessitat per totes bandes, d’increments,d’estimulants.

Els Jocs tenen, invariablement  , el seu ritu, des del començament al remat. Una manera de liturgia, vaja. S’oficia la cerimonia de la plica i de la rosa. I més: la de la Regina. Té el seu encant. Convé mantenir-lo, sostenir-lo, entre tots. Entre tots ho farem tot. Entre tots ho hem de fer tot.Cal actualitzar allò que vertaderament ho necessite; però fortificar el “caràcter ” inicial.

Per a mi hi hagueren moltes coses saludables i bones a banda la bellesa de la Regina. Hi hagué el poema i el poeta. Parle d’Angelí Castanyer, d’un vell i estimat amic, a qui he admirat i admire molt. Seus són, sens dubte, els millors versos valencians de la seua generació.  Ha estat remarcat, això, justament als llibres, a les antologies. Duia algun temps en València , un temps de silenci i de passió. Ahir feu acte de presència,  solemnement i vigorosament, i vull, en aquest fragment d’aquesta lletra de batalla, expressar-li el meu agraïment valencià pel poema -per l’acte de presència.

Francesc Viadel recorda Estellés

3 Responses to “Un vell article de Vicent Andrés Estellés”

  1. Josep ha dit:

    Àngel, gràcies per recuperar aquest article. És emotiu i un gran honor que Estellés parlés del teu pare, i es referís com un gran poeta de la seva generació. Una forta abraçada amic.

  2. Àngel Castanyer ha dit:

    Josep, em va commoure el to d’amistat directa i sincera.

  3. […] Un vell article de Vicent Andrés Estellés « D’un temps, d’un pais Aquests dies celebrem el neixement d’Estellés i fullejant vells periodics he trobat un exemplar de Las Provincias del 10 d’octubre de 1973 on va la resenya dels Jocs Florals de lo Rat Penat de València d’aquell any. Òbviament els Jocs de lo Rat Penat ja sabem el que eren i més un any abans de la mort del dictador. […]

Leave a Reply