Valle de los Caídos a escala valenciana

L´anunci que l´arquebisbe de València, Agustín García-Casco, vol deixar la seva petjada abans de retirar-se, promovent la construcció d´un temple dedicat a un dels bàndols de la guerra incivil i que s´anomenarà, segons sembla, parroquia santuario de los Beatos Mártires Valencianos, es mire com es mire, és un anacronisme, però abans de tot una barbaritat.

He buscat sincerament un altre qualificatiu i no l´he trobat. I aquesta iniciativa selectiva i sectària té el beneplàcit del consistori de la ciutat, de l´alcaldessa Rita Barberà i es realitzarà a ben segur. El cercle infernal que caracteritza la història espanyola no hi ha forma de tancar-lo; a menys que els mateixos creients, en aquesta ocasió, no hi posen remei.
La grandesa de la democràcia -contràriament a les dictadures- radica en reconèixer la dignitat de totes les víctimes de la intolerància. Durant més de quaranta anys els morts d´un bàndol, el dels vencedors, han pogut ser enterrats dignament, honorats i recordats. Els del bàndol republicà, defensors de la legalitat, han romangut a les cunetes de les carreteres en fosses comunes, calumniats, oblidats, silenciats.

És inútil recordar el paper de la jerarquia catòlica des del primer dia de la proclamació de la República i la seva voluntat, tot just proclamada la victòria franquista el 1939, de procedir a una beatificació col·lectiva de les seues víctimes. Una beatificació que sols la desfeta del nazisme i del fascisme, el 1945, va fer prudentment posposar! Unes beatificacions que finalment s´han dut a terme -actualment l´Església està en vies d´ampliar-ne el nombre- i que exclouen víctimes inocents catòliques del bàndol perdedor com -entre d´altres- els capellans afusellats pels fascistes al País Basc per defensar la legalitat republicana.

Però no s´atura ací la seua nova creuada; com s´ha pogut llegir a la premsa, actualment es disposa a fer un pas més: construir en plena ciutat de València, setanta anys després del final de la contesa, una espècie de Valle de los Caídos; vol implantar, prop de la Ciutat de les Arts i les Ciències, un recordatori permanent de la discòrdia, quan el que falten són monuments a la pau i la concordia.

Després de retirar -amb bon criteri- les làpides de los «Caidos por Dios y por España» de les façanes de les esglésies, aquesta iniciativa no hi ha per on agafar-la.

Publicat a Levante el mercantil valenciano. Dimarts 24 de juliol de 2007

Leave a Reply