25 d’avril de 1707, la desfeta d’Almansa i el Partit Popular

Als 300 anys de la batalla d’Almansa, el consistori progressista de Gandia encarregà a Antoni Miró a aquesta obra monumental, 25 d’avril 1707, que es troba a l’entrada de la Ciutat.

Gandia, com Xàtiva, Alcoi o Alzira  van ser centres de resistència contra les tropes del rei francés  Felip d’Anjou, el futur rei  d’Espanya sota el nom de  Felip V, net de Luis XIV, les quals,  entrant per Almansa van arrasar a foc i a sang ciutats, instititucions d’autogovern, furs, drets, llengua i costums del que fins, a aleshores era el Regne de València fundat per Jaume I.

El 1714, amb la caiguda de Barcelona arrivaria també la derrota del Principat de Catalunya.

Avui, l’alcalde de Gandia del Partit Popular, Arturo Torró, ha dit que “els madrilenys que venen a la ciutat no enten el monument i ha decidit que el vol fer desaparèixer! Gandia, amb la comarca de Saifor,  tal com escriu Joan Llinares al diari  Ara, “ terra d’Ausiàs March, Joanot Martorel  i Roís de Corella, fou port d’entrada a la península del renaixement europeu de la mà de la dinastia Borja”.

Com en el temps del franquisme ,-“no falten  al País Valencià, dcontinua  Llinares  “ personatges servils disposats a liquidar qualsevol expresión de la nostra història  o identitat cultural”.  profesant  -això ho diem nosaltres- un un odi a Catalunya,  un amor folklòric a la terreta” tot i brindant “noves glòries a Espanya!”

Tot indica tanmateix que el poble valencià s’està preparant per donar per fi a aquesta gent el que es mereix, és a dir, amb perdó de l’expressió, una bona patada al cul!

 

 

 

Leave a Reply