Tots coneixem les llums i les ombres del Comitè Olímpic Internacional. I quan diem això, no significa -com acostuma fer alguna gent- que lamentem que estigui polititzat. En tot cas criticaríem que fes una bona o mala política i no el fet de que faci política. Com si se’n pogués deixar de fer, o dir que no se’n fa, a menys de caure -com molts- en un exercici d’hipocresia.
A Copenhague el COI ha triat Rio de Janeiro per celebrar els Jocs de 2016 i ens en felicitem. I ens en felicitem perquè el Comitè ha tingut l’encert de triar un país emergent i un continent, el Sud-americà, en plena evolució. No és la primera vegada, ni esperem l’última, que els membres del COI donen un cop de ma al moment oportú a qui li fa falta.
És cert que els Jocs s’atorguen a les ciutats i no als països. S’han donat a Rio i no al Brasil, com en el seu dia es van donar a Barcelona. Tanmateix això no va impedir que en aquella ocasió Espanya els fes seus i que el govern de la Generalitat –recordeu?- comencés per boicotejar-los.
A Copenhague hi havia la plana major del Partit Popular. Fins i tot l’alcaldessa de València, l’inenarrable Rita Barberà, no se’n ha volgut perdre la cita. Fins el moment de veure-la per allà no haviem caigut en una evidència. De guanyar Madrid els Jocs Olímpics, fins el 2016 aquests no haguessin segut ni de Madrid ni d’Espanya, haguessin segut del PP -o haguessin fet tot per què ho fossin!
Avui, el dia desprès del fracàs, al diari Las Províncias, no espereu trobar-hi les fotos de l’alcaldessa. Hi trobareu, això sí, el gran debat del dia (!), l’acord de l’ajuntament de suprimir l’accent del topònim València i escriure Valencia, que xoca amb el que ha dictaminat l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. «Haremos lo que nos dé la gana» ha declarat el portaveu del govern municipal, Alfonso Grau.
Aquest és el tema i nivell del debat al País Valencià, una manera com una altra de tapar les vergonyes al PP en tants temes d’actualitat.