Adaptació

L´Església menys carca, quan busca el diàleg arriba fins a admetre la laïcitat que el diccionari de la llengua catalana de l´IEC defineix com ·”Actitud que reconeix la independència de la política i de l´ensenyament respecte de les diverses confessions religioses”, però rebutja el laïcisme que l´IEC defineix, al meu entendre amb una connotació negativa, com “Actitud que vol preservar els individus i la societat de tota influència religiosa”. No entenc per què l´IEC no defineix el laïcisme com ·doctrina o conjunt d´idees -i a partir d’aquí els mateixos termes que per la laïcitat– que defensa la independència de la política i de l´ensenyament respecte de les diverses confessions religioses”.

Aquests dies el Vaticà ha obert un debat per intentar conciliar Charles Darwin i Déu. El promotor del congrés, Gianfranco Ravasi, ha declarat que “Darwin no és el problema. El problema sorgeix quan Darwin es converteix en darwinisme, és a dir, una interpretació filosòfica de la història i de la realitat amb una base científica.” Som a les mateixes, Darwin sí, darwinisme, no.

D´altra part, el cardenal William Levada declara “absurda” la creença que l´evolució nega l´existència de Déu.

L´Església intenta fer ara amb Darwin el que ha pretengut amb la laïcitat o Galileu. Ja s´estan preparant -i mitjans i cervells no en mancaran- per acceptar el que fins ara han negat, és a dir fer seu Darwin, i la seva llei de la evolució transformar-la a la glòria de Déu!

No sé francament per què s´esforcen tant. Si fins i tot les cèl·lules mares -per no parlar dels preservatius- existeixen i es descobreixen gràcies a Déu, ara que el dimoni ja no existeix segons paraules de Joan Pau II. Unes paraules, això sí, aprovades pel papa actual quan es deia Raitzinger, i esmenades fa poc, ara sota el nom de Benet XVI.

2 Responses to “Adaptació”

  1. Enric Benages ha dit:

    Amic Àngel,

    Com bé saps, les paraules expressen allò que hem convingut que expressin… Segons qui ho decideix i a força de repetir-ne el sentit atorgat, acabem acceptant que les paraules diuen “la veritat”.
    Però no son les paraules les que raonen, son els qui les utilitzen.
    I amb tot el meu respecte per l’IEC, a la “laïcitat” i al “laïcisme” els hi dono el sentit que jo considero: i no té connotacions negatives.
    ( A en Darwin l’acabaràn canonitzant?)

  2. Enric, d’on surt això? Com ho trobo interessant i correcte ho aprovo.

Leave a Reply