Al·lucinant!


Els lectors que segueixen els meus escrits saben que la Guerra d´Espanya -com es coneix a fora la nostra Guerra Civil- i el paper que hi va jugar l´Església m´han marcat profundament; el que fa que des de sempre m´hi he interessat.

Doncs és la primera vegada que veig aquesta imatge publicada el 2/11/2008 a El País Semanal. Il·lustra la presentació de la pel·lícula La buena nueva realitzada a partir de les memòries del capellà navarrès Marino Ayerra Redín escrites a l’exili. La imatge porta com a peu de foto: “Seminaristas armados en la plaza de toros de Pamplona durante la Guerra Civil”.

No; armats simplement no, “Seminaristes formats en escamot d´execució!” És al·lucinant! Veure soldats o descamisats, morts de fam, mig analfabets afusellant gent tampoc és un exemple edificant. Però això sobrepassa tot enteniment; és de bogeria i explica el caràcter i la monstruositat d’aquella guerra. I explica també que un cop la victòria assolida hagin hagut de passar 40 anys per veure la llum a la sortida del túnel, i que desprès de 30 anys de llibertat els hereus del camp d’aquests seminaristes es neguin a parlar dels fets i actuïn amb els familiars dels desapareguts, amb la mateixa poca misericòrdia que devien tenir aquests futurs capellans davant les seves malaurades víctimes.

One Response to “Al·lucinant!”

  1. Miquwl Notari ha dit:

    Paradoxalment, el comentari que més li escau a l’escena és el tòpic “sense comentaris”.
    Memòria històrica? Permeteu-me que, sobre aquesta qüestió, us diga que ja estic fart d’escoltar que allò va ser una guerra “on no hi van haver vencedors i vençuts, perquè tots hi van perdre”. No, això no és així… Un bàndol va véncer sobre un altre. Diguem les coses com són. Que, en general tothom ho va passar malament en aquell context, d’acord; però no capgirem els fets històrics fins negar la derrota i persecució d’una part important de la població. I pel que fa a la memòria històrica, els qui van véncer la tenen tota, fins i tot a les façanes dels temples… i per què no..? El nou temple catòlic de la ciutat de València es dedicarà als “Sants Màrtirs” de la Guerra del 36-39. Qui havia dit que no li agrada la “Memòria Històrica”?

Leave a Reply