Crònica de la Guerra Civil a Catalunya

Amb aquest títol, l´editorial Dau acaba de publicar un llibre que recull els textos de caràcter cronístic escrits dia a dia durant la guerra civil.

El primer volum de l´obra ha estat presentat al saló Torres Garcia del Palau de la Generalitat per l´editor, pel doctor Josep M. Bricall, pel representant de l’ajuntament de Barcelona senyor Jordi Martí, el de la Diputació senyor Jordi Laboria i el Vice-President del Govern de la Generalitat M.H. senyor Josep-Lluís Carod-Rovira.

La crònica és un gènere concret en la tradició catalana lligat a les seves instàncies de poder, la Corona amb les grans cròniques medievals que van, amb algunes interrupcions, del 1411 al 1713 -fins poc abans l´entrada de les tropes de Felip V a Barcelona- o la mateixa Generalitat amb el seu dietari.

Un dietari, el de la guerra civil, que ha sofert els avatars de tants dels seus protagonistes i que ha estat salvat de la destrucció de la guerra gràcies a la diligència del president Josep Tarradellas que el va passar a França i el guardà en temps difícils de l´ocupació nazi a la seva residència de Clos de Mosny a Saint-Martin-le-Beau. La Gestapo va escorcollar la casa però es va poder salvar perquè el pare del president havia tingut la idea d´enterrar els documents al jardí, protegits dintre d´uns bidons metàl·lics. Avui aquests documents es troben al monestir de Poblet i fan part amb tota la documentació llegada pel president, de l´Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià.

L´edició d´aquesta crònica en dos volums ha estat possible gràcies al patronat de l´Arxiu que ha comptat amb el suport institucional, la col·laboració d´un equip de professionals i de l´equip humà de l´arxiu. En aquest primer volum hi figuren els moments clau de l´inici de la guerra vistos pels protagonistes i en primer pla com Catalunya va aixafar l´alçament facciós, la marxa dels milicians cap al front d´Aragó, el període de domini del Comitè de Milícies Antifeixistes i l´organització de la indústria de guerra i el racionament, entre molts d´altres. L´index del volum 2 comportarà la segona part de la Crònica diària de la Generalitat de Catalunya i tres textos del president Tarradellas, La crisi d´abril de 1937, L´aportació de Catalunya a la República i Diari dels darrers dies: del 4 al 27 de gener de 1939.

Es tracta d´una edició molt acurada, tant en l’aspect historiogràfic com editorial, d’un document institucional de primer ordre, enriquit per més de seixanta fotografies, moltes també inèdites com els textos. És un llibre digne de la tradició cronística de Catalunya, imprescindible per al coneixement de la Guerra Civil i del paper que hi va exercir el Govern de la Generalitat.

Leave a Reply