Reflexió sobre el resulat de les eleccions

Sin título-1Desprès de pensar-m’ho molt, en aquestes eleccions, per fidelitat  de molts anys a mi mateix he votat al PSC.  La creació d’aquest partit pels Obiols, Reventós i elements de la federació catalana del PSOE als anys vuitanta va ser un encert  històric que va permetre a la societat catalana desprès del franquisme continuar integrant  al catalanisme el món obrer i la immigració, i permetre continuar sent un sol poble com ho haviat estat als temps de la República. Al Congrès de Sitges, els “capitants” es van voler comptar; d’alguna manera va ser una primera “ruptura”, si no orgànica, sí de confiança. Des d’aleshores es parla de les dues ànimes dels socialistes catalans.

Malgrat la defenestració poc elegant de Pasqual Maragall, quan va ser elegit José Montilla President de la Generalitat, per cert  amb uns resultats inferiors a les votacions anteriors ,  en aquestes mateixes pàgines vam elogiar les seves primeres declaracions i seves decisions. Va quedar palès  que Montilla sabia què era ser president de Catalunya i que en assumia el càrrec amb totes les conseqüències. Aquesta situació ha s’ha mantingut  amb encert durant tota la negociació de l’Estatut incloent, fins i tot, les reaccions desprès  de la sentència adversa del Tribunal Constitucional. Aquesta etapa ha durat fins la manifestació del proppassat 10 de juliol.  A partir d’aquí, no sé si es va rebre un toc d’atenció des de “Madrid”, el cert és que el discurs del primer secretari del PSC i President de la Generalitat ja no ha estat  el mateix. No s’ha adonat, o no ha volgut adonar-se que al carrer les coses havien canviat i que desprès de la sentència del T.C i el trencament del pacte constitucional que representa, la solució al problema espanyol,  per la ciutadania  ja no és el famós  “cafè para todos” de l’actual autonomisme. El dilema, ara més que mai, és independència o federalisme. I en lloc d’ajudar -o forçar- el PSOE a anar posant les bases concretes d’un Estat federal , el PSC, en boca de José Montilla darrerament ha dirigit el seu esforç a combatre la independència, i fins i tot a no acceptar -com sí ha fet  CiU- el democràtic però poc comprometedor -mentre es manté en aquests termes- “dret  a decidir”! Tota la campanya ha estat  centrada en dreta i esquerra –cosa que ja em semblaria  bé si no s’hagués fugit  com de la pesta del mínim sentiment  identitari que hi ha a Catalunya.

és cert que els partits els fan els seus militants  però qui els jutja  és la ciutadania.

Tots sabem el problema que té el PSOE per mantenir esl seus principis laïcs davant el nacionalcatolicisme   latent en  la societat espanyola, així com mantenirels  principis federals. Però d’això es tracta justament! de construir  un Estat diferent , modern, pluricultural i  europeu en profunditat; en  lo fonamental i no solament en l’aparença.

Des de que el president de la Generalitat ha anunciat que no es representarà  a un nou mandat sembla  que des del PSOE -quan no des del govern- surtin noms de possibles relleus. No ens enganyem, quest no és el camí,  la ciutadania també n’ha après, i a Catalunya hi ha   polítics que conceben   el seu esperit de servei des de i per Catalunya amb un grau de solidaritat que no té res  a envejar a ningú   i que no  busquen cap recompensa ministerial,sobretot quan  aquesta no els arriba   per la concepció federal que  poden tenir ,  sinó per tot el contrari Des de la seva existència al PSC hauran governat” les dues ànimes”.  En la nova etapa que s’obre desprès d’aquestes eleccions  el PSC haurà de deixar clarla fal·lacia d’aquestes dues ànimes i si és un partit català germà o una una federació més del PSOE. Sembla que els ciutadans ho tinguin més clar que els seus mateixos dirigents.

Leave a Reply