Els miracles

Crec haver tingut l´ocasió de parlar d´El Periódico i dels seus titulars.

Pel que fa al contingut general del diari, des de fa un temps, vinc notant una certa deriva, molt subtil; no sé cap on condueix la deriva políticament, però en tot cas no cap a l´esquerra.

I pel que fa als titulars que encapçalen les notícies, ignoro com s´elaboren; si és responsabilitat d´un periodista especialitzat o és una tasca col·lectiva del consell de redacció. El que es pot constatar és que els titulars del diari capgiren sovint el contingut, tenint, en general, un significat més conservador que el redactat de la notícia.

El darrer exemple el tenim en la visita d´Ingrid Betancourt i la seva família al santuari de Lurdes.

He de recordar però una cosa que els qui ja hagin tingut la benevolència de llegir-me saben. Tot el que en religió s´assembli a l´ostentació o al proselitisme ho trobo condemnable per irrespectuós i poc delicat. Des la meva sincera incredulitat considero la fe una cosa tan extraordinària, tan íntima que no l´haurien d´exposar al risc de que pugui aparèixer una exibició impúdica. La promesa de Betancourt i la seva mare s´hagués pogut complir amb més discreció; i si no ha estat així és perquè les dues protagonistes ho han volgut i han transformat un acte de fe en un show mediatico-religiós sotmès, com qualsevol activitat humana, a la crítica dels qui no el comparteixen.

I tornant al que dèiem sobre El Periódico, l’enviada especial deixa caure que la carrera a la presidència de Colòmbia pot no ser estranya a la conversió de Betancourt que “va mamar de fonts educatives laiques, amb la universitat de la Sorbonne com a màxim exponent i la Ingrid piadosa que no se separa del seu rosari.” Tanmateix, el diari, desprès de subtitular que l´ex ostatge “ha resat per l´alliberament de la resta d´ostatges”, titula la visita a Lurdes en un sonant: “Betancourt vol un altre miracle”. Així, tal qual, sense cometes que poguessin indicar una interpretació del pensament de la protagonista; el titular és un missatge de veritat irrefutable, indiscutible, que no pot ser més que compartit pel conjunt de la humanitat. I a més, afirmant de cara als lectors -i avalant d´aquesta manera condensada- la idea que l´alliberament d´Ingrid Betancourt ha estat un primer miracle ja que se’n reclama un altre.

Manera de parlar, diran alguns. Al meu entendre, aquest procediment -que El Periódico no és el sol a utilitzar- tots els mitjans de comunicació l’apliquen també en relació a horòscops, vidents i altres pitonisses. Sembla que ni hi entren ni surten de res, però en propaguen la idea i intenten entretenir la credulitat de la gent, abusant de tòpics primaris que calen en les ments.

Leave a Reply