Entre iniciats

He tingut l´ocasió d´exposar, ací mateix, el que pensava de l’opinió de Joan Ferran sobre els mitjans de comunicació públics catalans. He dit el que m´havia semblat correcte de les seves declaracions i el que no; he dit que aprovava el fons i no tant la forma, més precisament, l´expressió. Em crec el Ferran, però que el terme de “crosta nacionalista” pogués no tenir un sentit pejoratiu, seria solament en les seves intencions, car en el context de la seva entrevista, difícilment es podia interpretar d´una altra manera.

Això dit, té raó Joan Ferran quan titula un nou article sobre el tema, al diari El País, “Algo falla en este país“. He llegit l´article i he après certes coses que fallen, però no el més important, no la pregunta del milió, la que de poder-la contestar, ens donaria les claus per solucionar el desinterès creixent de la ciutadania per la política que es manifesta en l’increment de l’abstenció a les eleccions. Enumerar on es falla no és tan important -encara que sigui indispensable saber-ho- com descobrir per què es falla.

S´indigna Ferran, i amb raó, que un Consell d´Administració de la Corporació Catalana de Radio Televisió intenti censurar un diputat en l´exercici de les seves funcions -per sort, es quedà en temptativa, però igual hagués pogut tenir la incongruència de reeixir. Té raó quan denuncia que la pretensió de diferenciar l´opinió de la informació es pugui interpretar com un atac als professionals de la comunicació. Continua tenint-la quan ens invita a fer una mirada històrica sobre les pràctiques de Convergència i Unió en el terreny de la comunicació durant els seus 23 anys de govern.

No estic segur que la tingui tant -la raó- quan al mig de tot això deixa caure una hipotètica “missió històrica” dels mitjans de comunicació que els nacionalistes voldrien imposar; perquè, utilitzant aquests vocables en el context del seu article, torna a caure en l´error de la “crosta”. Res de “missió històrica”; el que volen els nacionalistes és defensar els seus interessos i arribar al poder, amb la senyera a la ma o fent-se fotos a Madrid, tant se val; i la millor manera d’evitar que hi arribin, al meu entendre, no és atacant “crostes” i hipotètiques “missions històriques” sinó denunciant la superxeria de les seves posicions.

Què a cas, no és positiu que sense cap imposició nacionalista que valgui, qualsevol estament, ja sigui l´escola, la universitat o els mitjans de comunicació, sobretot en l´era de la informació, contribueixin a la educació de la ciutadania i, a més de conscienciar-la sobre els seus drets i deures, saber què som, d´on venim i cap on pensem que podem anar? A menys que tot estigui ja meridianament clar i definitivament cantat en aquest país nostre. Aleshores diguem-ho clar.

He esmentat que l´interessant era saber per què fallem. I he trobat un altre indici d´explicació en el mateix article d´en Ferran quan constata que el que ha dit a l’entrevista ha estat ferotgement combatut, i quan el mateix discurs el va tenir a l´àmbit parlamentari solament es va mereixer “el somriure mofeta” dels seus adversaris.

Que no s´enganyi Ferran; això mateix que constata, els ciutadans ho veuen també, també ho constaten, però com no és exclusiu a un sol ideari polític sinó que el poder d´indignació va lligat a reflexes sovint condicionats, i avui em toca a mi, i demà et toca a tu, no és d´estranyar que un sector massa ampli de la ciutadania es decanti cada vegada més per un “ja s´ho faran”.

I el problema no és que una simple entrevista susciti dotzenes “d´articulets, columnes de diaris, tertulians airejats i doctes professors dibuixant caricatures” per injust i desproporcionat que li pugui semblar a u, i potser ho sigui. El problema és que això passi entre iniciats baix la mirada indiferent de gran part de la ciutadania que solament ha retingut de tot aquest enrenou -si és que ha retingut alguna cosa- lo de la “crosta”.

Leave a Reply