I el País Valencià què?

Aquesta setmana, els presidents de Catalunya, Balears i dels Consells de Migdia-Pirineus i Llenguadoc-Rosselló han signat els estatuts per convertir l´Euroregió en una Agrupació Europea de Cooperació Territorial (AECT), una forma jurídica prevista per la normativa europea que li permetrà gestionar i executar projectes finançats amb fons europeus. En aquesta nova etapa, l´Euroregió aspira a tenir un paper actiu en la Unió per la Mediterrània. Això permetrà impulsar nous projectes i estar en mesura d´avançar en el terreny dels fets en la perspectiva del projecte d´innovació, infrastructures i creixement sostenible que Maragall va impulsar inicialment.

De moment Aragó reserva la seva participació en el projecte pel contenciós que manté amb Catalunya sobre la propietat de l´art sacre de les diòcesis de la Franja de Ponent. És una manera de fer pressió, i tot indica que acabarà entrant-hi.

I el País Valencià? El seu govern sembla fora de joc. Mentre els seus veïns es preparen a potenciar infrastructures bàsiques com la connexió de l´AVE amb França, la interconnexió elèctrica, i tot una sèrie de projectes de cooperació en el camp de la biotecnologia, la biomedicina, l´agroindústria, el turisme o la investigació, la innovació o la cooperació universitària, el govern valència treu pit amb”¦ l´America´s Cup i el circuit urbà per a la Fòrmula 1.

El Partit Popular d´avui pretén fer oblidar el PP d´Aznar. Però, en el cas que ens ocupa, el PP valencià recorda l´actitud del seu ex president de la guerra d´Iraq. Aquell que va sacrificar l´entesa amb els països europeus veïns pels seus deliris de grandesa que el van portar a posar els peus sobre la taula del ranx de Bush.

Francisco Camps, al cap davant de la Generalitat Valenciana, com féu Aznar, en lloc de contribuir a elaborar amb els seus veïns immediats, una política de defensa dels interessos comuns, prefereix continuar mantenint contra tota lògica geopolítica i malgrat les aparences, les quimeres i els enfrontaments amb els seus veïns catalans que tants rèdits electorals han donat al seu partit i tant de desprestigi al País Valencià.

El govern del Partit Popular al País Valencià creu que s´ho pot permetre tot. La manera de tractar l´assignatura Educació per a la Ciutadania, denota una supèrbia i al mateix temps una vertadera pobresa d´esperit, però les reaccions que està suscitant aquesta política d´inconcebible frivolitat, que no discerneix el superflu de l´essencial deixa preveure que s´estan despertant les consciències i que una part important del poble valencià no suporta aquesta burla i aquest menyspreu. Demà seran majoria, no sols a la societat sinó a les institucions valencianes. La barreja de poder, luxe, prepotència, incultura i frivolitat és un còctel amb data de caducitat.

De L’HORA. Diari en línia

One Response to “I el País Valencià què?”

  1. Miquel Notari ha dit:

    “Mirando al mar soñ酔 Amb aquesta frase començava un article Josep Vicent Marqués (sociòleg valencià recentment desaparegut) al voltant de l’expansió de València cap a la mar. Perquè era això, un deliri més (que haguera pogut estar un bonic somni, si s’hagueren tingut en compte les persones, la història i el patrimoni urbà).

    Cal dir que València ha viscut d’esquenes a la mar… i ara, de sobte, vol abocar-s’hi. Allí estava (i està) el barri del Cabanyal (denostat pels valencians de bé de la ciutat), l’Horta de la Punta o el barri de “Natzaret” (barri marginat, el nom del qual res te a vore amb la Palestina, tot i que ara en castellà li diguen fins i tot “Nazaret”!! Aqueix barri, en origen a la vora del port, era l’antic “Llatzeret”, o siga el lloc on feien les quarantenes les persones que hi arribaven amb malalties contagioses). Doncs bé, tot això sobra, són gent humil i històricament combativa que no mereixen ser tinguts en compte.

    Ara hi ha l’America’s Cup…
    Una volta, passejant-me en bicicleta pel terme d’Alboraia, i amb les regates al fons de la mar, vaig preguntar a un matrimoni que vivia a una alqueria de l’horta: Què és això de la Copa Amèrica? Vostés ho noten? Em van dir: “L’America’s Cup vol dir que a València arriben molts capitalistes que compren pisos i cases i ara els nostres fills no poden comprar-los, de cars com s’han posat”. Això era la mateixa Copa que, en paraules de Joan Monleón, és “un sainet valencià que ningú no sap qui ha guanyat, perquè encara estan barallant-se a Nova York”.

    Sainets no “mo’n” falten als valencians. València, Capital mundial del Sainet, torna a oferir-nos-en tots els que calga:
    El president Camps, iniciador del fantasmagòric “Eje de la Prosperidad”, amb la “Comunidad” de Madrid i la “Comunidad” Balear, del qual ja ningú se’n recorda; ara enceta un nou acte d’aquest Sainet titulat “Hoy comemos paella en Valencia”, farcit de figurants, ponts d’arquitectura ingràvida, vaixells enlluernadors, cotxes de xoc i sobretot, els protagonistes: Uns “encantadors” madrilenys que vindran un dia (quan hi haja l’AVE) a menjar paella a València (el Levante español) i que ens hauran de traure d’aquesta misèria… No… Vull dir, que els senyors i les senyores vingudes de ponent es gastaran tantíssims diners que ens farem tots rics en un obrir i tancar d’ulls. Açò ha estat escenificat fa pocs dies a Madrid en una roda de premsa conjunta de l’Espe i el Paco (Ella, en el paper de rica turista madrilenya, i ell, en el paper d’atentíssim cambrer d’un xiringuito de la platja de la Malvarosa).

    El que molts no saben és que els Sainets tenen una veritat oculta. Que, tot i que el genère no tinga grans aspiracions dramàtiques, el poble sempre ha trobat en ell la forma… diguem-ne, de ridiculitzar els “senyors coents” i les classes populars que, a darrera hora, han volgut ser “senyors” i imitar eixos “senyors” en costums, vestimenta i… LLENGUA.

    El poble valencià ha rigut molt amb els sainets… i vos assegure que continuarà enrient-se (L’Espe i el Paco, encara no ho saben). Així, que per a anar obrint la gana del riure, aneu a vore, sempre que pugueu, el genial, l’inimitable: XAVI CASTILLO. L’alcoià més saineter (m’ho permets, ‘tat, Xavi?) del moment i visionari d’un País Valencià que de veritat sap riure, i se’n riu dell mateix. Eixe dia, en el que riguem a bacs, aquest país serà, de veres, un altre: El que ens mereixem com a ciutadans i ciutadanes dignes!

Leave a Reply