La censura de Rita Barberà

Al País Valencià, on no existeix una societat civil forta amb veu pròpia -pràcticament la totalitat dels mitjans de comunicació estan a les ordres del poder- el PP s´està tornant obertament cap a pràctiques franquistes.

Tots coneixem la lluita que des de fa deu anys porten els veïns del barri marítim del Cabanyal a València per salvar-lo de la picota de l´especulació. La plataforma Salvem el Cabanyal havia projectat celebrar una festa a les naus de Heineken Greenspace una sala de propietat municipal però gestionada per l´empresa cervesera Heineken.

Doncs bé, l´ajuntament ha, bona i simplement, censurat l´acte amb l´excusa que l´empresa no li ho havia anunciat! Des de quant un gestor d’espectacles ha d´avisar el propietari del local de les festes que hi organitza?

El diari de dretes Las Províncias havia anunciat la celebració de l’acte. Fa uns dies, quan encara no havia estat prohibit, donava aquestes explicacions sobre la reacció de l’Ajuntament al assabentar-se’n:

“Horas más tarde, este periódico quiso conocer lo sucedido por boca de la empresa cervecera pero esta se negó hacer declaraciones sobre lo ocurrido. El Ayuntamiento, sin embargo, sí que explica que Heineken asume la ausencia de comunicación que se ha producido a la hora de notificar la celebración de la Cabanyalloween (nombre de la velada del próximo 31 de octubre). “Heineken se da cuenta de que no había advertido al Ayuntamiento, y nosotros siempre pedimos un dossier con el contenido de las obras que se van a representar por si el contenido es ilegal u ofensivo”, añadían las mismas fuentes.”

És increïble la naturalitat amb la qual representants de l´ajuntament, presidit per Rita Barberà, confessen el retorn de la censura prèvia de l´època franquista.

Continua Las Províncias, amb una aparent objectivitat, manipulant els seus lectors: “El ‘tirón de orejas’ por parte del Ayuntamiento a la empresa cervecera ha sido fulminante. “Heineken ya se ha enterado que el Ayuntamiento no lo sabía…”, subrayaban fuentes municipales. El mutismo de Heineken -“no queremos hacer declaraciones al respecto de momento”- no ayuda mucho a que la empresa cervecera explique lo que ha sucedido. La velada, decíamos, sigue en cartel. “No hay censura de ningún tipo en el Ayuntamiento”, insistían ayer fuentes municipales. “Desconocemos el contenido del acto porque no se nos ha hecho llegar ningún dossier, pero habiendo leído en LAS PROVINCIAS quienes serán los conductores de la velada intuimos que se criticará a Rita Barberá, pues uno de estos presentadores ya lo está haciendo en un teatro privado de la ciudad… Además, el enorme dibujo del cartel deja bien claro que se trata de la alcaldesa de Valencia”, concluían fuentes del consistorio.”

Més clar aigua; com “intuimos que se criticará a Rita Barberᔝ, l´empresa Heineken que guardava un silenci -és de suposar avergonyit- va i prohibeix l´acte! L´ajuntament, noooo! L´ajuntament, per boca de la regidora de Joventut, Beatriz Simón, diu: que “la decisión es de la empresa, que entiende que su marca no debe estar unida a cuestiones políticas”. Aseguró que el Ayuntamiento no ha tenido que ver con la cancelación pero que, por su parte, entendía esta decisión empresarial: “Yo habría hecho lo mismo”.

El més trist de tota aquesta història que ja ho és prou, és veure el cinisme del PP, la inconsciència de la seua regidora de Joventut, l’absència de l’oposició i l´apatia de la societat valenciana incapaç de reaccionar, a part uns veïns afectats, uns quants “idealistes” que han organitzat l´acte i uns artistes que hi participen.

One Response to “La censura de Rita Barberà”

  1. Miquel Notari ha dit:

    Rita deia açò per la ràdio durant la campanya electoral: “VALENCIAANOOOOSS: QUIERO MÁÁÁÁSSSS PARA VALENCIAAAA”. No deia ni què era el que volia, ni quan ho volia. Això sí, no ho volia en valencià.

    Ara, potser, ja sabem què era això que volia: CENSURA?

Leave a Reply