Les dues Espanyes

reiscatolicsNo es tracta de ressuscitar-les; d’això, com sempre, ja ho fa prou la dreta espanyola. Es tracta de que les dues Espanyes existeixen.  Una és       la dels vençuts del cop d’Estat militar, L’esquerra que va acceptar al final de la dictadura la continuitat de totl’aparell franquiste. ahir reclamava justícia al paranimf de la Universitat de Barcelona, i demà, diada dade Sant Jordi, es manifestarà  plaça Sant Jaume; l’altra Espanya és la d’un  Partit Popular que no accepta ni tan sols que les famílies de les víctimes de Franco retrobin  i enterrin dignament, setenta anys desprès d’acabada la guerra, les restes del seus. Una dreta insensible que no té escrúpuls. defensora de les “essencies pàtries” no té inconvenients tampoc en  atacar   i el jutge Garzón, a més del tema de les fosses, per instruir la trama de corrupció lque infecta les seves files.Com  ataca, de la mateixa manera, el cos policial per haver-los investigat.

Espanya és una chapuza i la seva història, des dels reis catòlics fins avui, des del punt de vista democràtic, un desastre.  Catalunya i el País Valencià no van tenir la sort de Portugal descapolir-se’n i  poder ser amos del seu destí, un destí sense cap dubte més  mésprosper i incontestablement més democràtic.I cada dia que passa s’evidència que les cartes estan trucades. A Catalunya, la se va voluntat expressada en referèndum està  sequestrada per un Tribunal Constitucional desprestigiat. I el més trist i altament significatiu és és que el socialisme espanyol i la dreta que no han pogut mai estar d’acord en res, ni en temps de crisis com la que vivim,s’han posat d’acord en un sol punt,mantenir l’actual Tribunal Constitucional fins que dicti sentèn cia ies carregui l’Estatut!

Independentment d’aquest tema de la revocació dels conmagistrats que han acab at el seu mandat, molt em temo que el president Montilla que ha demostrat tenir clar els interessos de Catalunya  hagi de sotmetres, a la llarga, al PSOE. O prendre l’alternativa d’encapçalar ell, des de Catalunya la lluita per una Espanya federal. Ignoro si té  la voluntat de voler fer Història.

Leave a Reply