L’últim invent

La periodista i escriptora Margarita Rivière en un article a El País, ¿Talento sin límites? es pregunta: “¿por qué somos tan listos para algunas cosas y tan tontos para otras?

Bona pregunta, diria aquell.

L´escriptora basa el seu propòsit amb l´últim invent del talent humà, l´I-phone, el “telèfon mòbil del segle XXI”. Un rectangle de 11,55 cm x 6,21 cm x 1,23 cm, una genialitat segons Rivière que simbolitza la desproporció entre “lo que somos como individuos y lo que simboliza semejante obra de arte de la electrónica, la sabiduría y la comunicación juntas”.

Ens recorda que l´automòbil “que dio libertad a los hombres del siglo XX, se ha transformado hoy en un problema cuando no en cárcel o ataúd.” I a més, diu, s´ha arribat a l´absurd de fabricar cotxes d´una potencia impossible d´utilitzar en les carreteres actualment. Fa vint anys, constata, que el problema estava clar i pregunta: “¿no lo vieron o no lo quisieron ver hasta hace dos días?

No s´ha de reconèixer el talent solament en funció de les seves promeses de resultats econòmics. “Hablar de innovación sin tener en cuenta al ser humano y su entorno es construir castillos en el aire, puro humo: tontería.”

Quan la creativitat es limita a la enginyeria i al marketig, prescindint de sociòlegs, historiadors, artistes, de tots aquells, en fi, que tenen com objectiu el coneixement de tot el que fa referència a l´humà, s´observa un gran buit, ens diu Margarita Rivière que considera que sense un pacte bàsic entre la tècnica i aquests coneixements humans “toda innovación es vana o fuente de estulticia”.

Leave a Reply