“Molt poc honorable”

El professor d’economia aplicada de la Universitat de València,  Manuel Sanchis i Marco acaba de publicar sota aquest mateix titular un excel·lent article a El País.

fabracreuFent honor a la seva professió  el professor encapçala l’article amb una sèrie de dades econòmiques  negatives del País Valencià que atribueix al fet  de que el Consell del PP està més preocupat en solucionar les seves causes judicials que en defensar els interessos valencians. La tasa del paro (23,83%)  està a pràcticament   quatre punts per sobre de la espanyola i en  el 2009 la reda per càpita valenciana ha caigut fins el 89,47% de la mitjana de l’Estat. I en educació el PV té un dels pitjors fracassos escolars de la CEOE. També senyala que la política del conseller Font de Mora ha fet que a Alacant  han sortit les primeres promocions d’alumnes que no han conegut  un col·legi autèntic sinó que han rebut tot l’ensenyament en barracons. Els serveis sanitaris ocupen la darrera posició comparats  als de les altres comunitats autònomes segons  la classificació elaborada per la Federació de Associacions per  la Defensa de la Salut Pública. L’autor considera que el Consell té dret a endeutar-se tot i tenint  el deute més elevat d’Espanya (16% del PIB) sempre que deixi als nostres fills i nets”pro u capital públic per créixer  i tornar el deute”. Aquest panorama és  molt poc honorable senes comptar les factures milionàries  amb projectes  com  els de Terra Mítica que impedeixen  invertir més i millor en educació, en universitats i investigacions d’avantguarda, en formació professional , i en sanitat i infraestructures.

Aquesta és la lamentable herència de “benestar” material que ens deixa el Partit Popular  al País valencià i allà on governa. Però diu l’autor,  als valencians ens fa més mal al rebre del Consell un llegat moral poc honorable, amb un president sota sospitat i tot un entramat de corrupció.

A tot això tenim una oposició  amordatzada controlant els mitjans de comunicació que ens priva d’una informació verídica sobretot tractant-se de Canal 9, la televisió pública.

Sanchis Marco acaba el seu article amb aquest paràgraf que reproduim integrament en n la seva versió original: “la negligencia de Mariano Rajoy otorga patente de corso a Camps, genera en el ciudadano desafección hacia la política, y le coloca en la mismísima frontera de una situación pre democrática. Si los valencianos queremos hacer frente a esto y defender nuestros derechos civiles, tendremos que recurrir al activismo político. La sospecha de que el PP de Mariano Rajoy y de Camps se financia con la caja B debe esclarecerse. De confirmarse, ello impediría a la oposición competir en igualdad de condiciones en las elecciones autonómicas. Además, no se puede amordazar a la oposición controlando férreamente los medios de comunicación, puesto que tenemos derecho a una información veraz, sobre todo, cuando se trata de la televisión pública.

Los valencianos hemos visto al presidente, junto con Rajoy y la plana mayor del PP, darse golpes de pecho ante el apóstol Santiago y ser hisopados por las autoridades eclesiásticas. También le vemos arrodillarse a menudo, incluso ante el propio Papa, en lo que es una actitud digna en un hombre de fe. Sin embargo, como representados suyos, le exigimos que, previamente, practique las genuflexiones a las que le obliga la política, no olvide que “la verdadera política no puede dar un paso sin haber antes rendido pleitesía a la moral (entendida como la construcción de un orden de derecho), pues toda política debe doblar su rodilla ante el derecho” (Kant). Por eso, está obligado a recibir con humildad las sentencias del Constitucional y otras que puedan llegarle en el futuro.

Nuestro president, como muchos cargos públicos del PP, está bajo sospecha. Ni juega limpio, ni respeta las reglas de la transparencia democrática socavando, de este modo, los cimientos de nuestra convivencia. Los valencianos somos gente honrada que no se merece tanta ignominia. Por eso, en las próximas elecciones autonómicas muchos votaremos a aquel candidato que, además de presidente, sea “Molt Honorable”.

Leave a Reply