Panorama desolador

No fa massa dies escrivia unes ratlles que titulava De la indiferència a l´horror i lluny estava de pensar que l´actualitat italiana ens retornaria tan aviat al passat.

A les afores de Nàpols un campament de Zíngars ha estat atacat i les seves barraques incendiades. Abans teníem fam, ara tenim fam i por, diuen. També a Roma s´ha produït, escriu El País, una espècie de guerra entre pobres que pot derivar en campanyes justicieres ciutadanes.

Els Zíngars, Les gens du voyage, des de segles, des del fons de la Història, han viatjat i s´han escampat per tota Europa, originaris, segons sembla, de la India. Els nostres gitanos, tant andalusos com catalans, descendeixen d’ells.

Les seves tradicions i maneres de viure tan diferents de les poblacions sedentàries sempre han suscitat recel i pors quan s´han instal·lat en algun indret encara que està provat que la delinqüència d´aquesta gent nòmada (a la força cada vegada menys nòmada, per cert) no és més elevada que la de la gent sedentària.

Hitler -com no!- els va perseguir i existeix un genocidi gitano com hi va haver un genocidi jueu. Ara ha calgut que un Berlusconi i els seus aliats d´extrema dreta pugen al poder a Itàlia per què es desencadenen les persecucions, al parèixer instigades per la Camorra, i el líder de la xenòfoba Lliga del Nord, Umberto Bossi, ministre per a les Reformes, no ha trobat altra cosa a objectar a l’atac i incendi de campaments i la fugida d’homes, dones i infants que “La gent fa el que no aconsegueix la classe dirigent”.

Entre els indiferents que assisteixen a l´espectacle i l´horror i els qui cometen els crims, la distància és curta. I aquells que des del poder, a consciència, ho encoratgen no tenen nom.

Associar els sense papers i els immigrants a la delinqüència és un crim i quan el cometen polítics, un crim imperdonable; i quan aquests polítics són elegits per persones corrents i normals, el panorama és desolador!

One Response to “Panorama desolador”

  1. […] uns dies escrivia aquí mateix un text titulat Panorama desolador en el que denunciava els atacs a campaments de gitanos a l’Itàlia de Berlusconi. Avui, El […]

Leave a Reply