Progressió

mobamaHi ha una frase al meu poble que diu en broma: “Estàs en el món per què hi hagi de tot!”

I en efecte hi ha de tot en el món; hi ha bona gent i menys bona. Hi ha gent que busca la concòrdia, l’equitat, la justícia, la pau; és tolerant, pacífica, altruista. I hi ha gent intolerant, insolidària, interessada, personalista, egoista.

I pel que fa a les ideologies és el mateix. Hi ha ideologies que s’autodenominen conservadores o sigui partidàries de conservar el que hi ha, i més precisament, de conservar els interessos d’una minoria. I n’hi han que s’autodenominen progressistes, és a dir que no estan conformes amb el que hi ha i volen canvis.

I això ha estat així des de que el món és mon, inclús quan no se sabia que existien ideologies.

I si abans de les nostres societats actuals no hi hagués hagut les ideologies que volien canvis, que han près infinitat de noms al llarg de la Història inclús abans d’existir com a ideologies, Michelle, la dona del president Obama seria potser esclava en una plantació com la seva besàvia comprada o venuda per 450 dollars el 1850, fa com qui diu quatre dies! I, per posar un altre exemple, els avui assalariats treballariém de sol a sol per uns sous de misèria i no gaudiriem de drets, entre ells el dret de vot.

I quan es baixa la guardia, en les nostres latituds augmenta la precarietat, augmenten els mileuristes, et compren l’ànima amb la hipotèca; i a la resta del món, la misèria, la fam i la desolació no reculen.

I el que mai he arribat a comprendre és com gent que busca la concòrdia, l’equitat, la justícia, la pau; és tolerant, pacífica, altruista, en definitiva que vol un món millor, al moment de votar, es queda a casa o escolta les veus de la gent intolerant, insolidària, interessada, personalista, egoista, la veu dels partidaris de conservar el que hi ha, i més precisament, els interessos de la minoria que cobra sous astroòmics i se’ls puja el 53%,  en temps d’una crisi que la seva cobdícia i avidesa han provocat.

Leave a Reply