Qui paga la crisi?

Aquesta i no altra és la qüestió.

Mai podrem evitar que quan l´economia va bé el govern se´n atribueixi el mèrit i quan va malament l´oposició n´atribueixi la responsabilitat al govern que no ha sabut evitar-la. Si bé, els uns i els altres saben, i tothom sap, que cada vegada més, el paper dels Estats -i per consegüent el paper dels governs- en l´economia mundial és més insignificant.

El que està passant en l´economia és comparable al cas del Prestige -recordeu? Aleshores no es tractava d´acusar el govern dels problemes que havia tingut el vaixell, es tractava de saber si les decisions preses pel govern en front d´una situació de la que no era responsable, eren les correctes. Exactament com en el cas de la gestió dels dies immediatament posteriors a l’11M.

Però siguin quines siguin les circumstàncies, sempre hi ha gent que té interès en embolicar la troca. I avui, amb l’economia, es tracta del mateix.

Jo no sé si l´economia té o no ideologia -els accidents, per descomptat, no. El que sí sé es que hi ha una manera d´esquerres de fer front a una crisi econòmica, i una manera de dretes (El New Deal de Roosvelt el 1929 als Estats Unita front a Hover, com recorda Santiago Carrillo avui mateix a El País).

I la manera d’esquerres és la que ha apuntat Rodríguez Zapatero en el Congrés del seu partit quan diu: “Anem a superar les dificultats amb mesures destinades a atendre als qui més pateixen la situació que travessem”. Car, en temps de crisi, per uns es tracta de deixar de guanyar o de guanyar menys, i per altres els hi va la subsistència; i en aquests altres no solament incloem les classes més desafavorides i els assalariats en general, sinó tot un teixit empresarial que cal mantenir. Rarament els partits de dreta tenen aquesta sensibilitat, les seves preocupacions i els seus interessos -o millor dit, els interessos dels seus mentors, per no dir amos- són de tot un altre calibre.

Ara bé, això sí, una cosa són les declaracions i una altra saber si els fets respondran a les intencions. Però en aquest tema com en tant d’altres -finançament, desplegament de l’estatut- cal ser vigilants però no val avançar-se als esdeveniments, i més, des de l’esquerra; aquest paper cal deixar-lo a la dreta.

Leave a Reply