Retòrica i compromís

No ens cansarem de repetir que tots no som iguals (el que no vol dir no tenir els mateixos drets); i una altra certitud: sempre ens oposarem a allò que diu la gent de dreta: que esquerra i dreta és el mateix.

Són tantes les proves que hem pogut recollir al llarg d’una vida que n´estem totalment convençuts. I aquestes proves no les hem trobades en proclames propagandístiques dels uns o dels altres que només són això, propaganda. No; són altres escrits, altres fets que és repeteixen al llarg de la Història, aquí i arreu, que comprometen i que van més enllà del que es fa o es deixa de fer, alguns són detalls insignificants però que marquen la voluntat ferma de fer sense possibilitat de retorn, de canviar a millor, de progressar en pau, en convivència, mai en acumular bens, riqueses i poder, en tot cas repartir drets, coneixements, benestar… Són dos móns; en uns no hi ha retòrica, el que diuen compromet; el que ho facin o puguen fer, és un altre tema; en els altres tot és retòrica.

Els darrers exemples o detalls que il·lustren el que diem els hem trobat en el fascicle Les restes de la Guerra Civil al segle XXI de la sèrie La Guerra Civil a Catalunya que publica El Periódico. En un monument dedicat als soldats italians morts combatent a les ordres de Franco es pot llegir:

“LA LUZ Y LA GLORIA DE CRISTO

CUBREN ESPOJOS TRIUMFALES

DE ARTILLEROS ITALIANOS

QUE ILUMINARON AL SUCOMBIR

EL SOL IMPERECEDOR DE LA VICTÃ’RIA”

En oposició, en el monòlit erigit per la Lliga de Catalunya de Mutilats i viudes de la Guerra d´Espanya morts a la batalla que ha quedat a la Història com “batalla del Merengue”, la frase és:

“RECORDEM-HO SEMPRE

PER QUÈ MAI MES

NO TORNI A SUCCEIR”

I ara, el que ha quedat gravat a les parets de l´interior del Castell, antiga casa pairal de Tudela de Segre que durant la guerra va allotjar una escola de suboficials republicans:

“SOLDADO: CAPACITATE PARA LA GUERRA Y POR LA PAZ.”

I aquesta altra a les parets de l´escala:

“SOLDADO

ACUDE A LAS

ESCUELAS,

FRECUENTA LAS

BIBLIOTECAS,

DESPOJATE DEL

ANALFABETISMO,

COMBATE LA

IGNORANCIA QUE TE

HIZO VIVIR ESCLAVO.”

Un camp només necessita productors i per això solament han de posar en marxa -o sigui pagar- en temps passats d’absolutismes: exercits, i en democràcia altres tipus d’exercits: els seus polítics, mitjans de comunicació, escriptors, periodistes… La força de l’altre camp no li ve directament del veritable poder -el del diner- sinó dels vots, i per això defensa la democràcia com mai els altres ho han fet ni faran; en un mot, aquest camp necessita ciutadans conscients. Que pel camí hi hagin desercions en aquest camp… Evident! I significatives en qualitat i sobretot en nombre? Per descomptat! I quan arriben al poder, alguns no compleixen? Malahauradament!

Altrament què en faria de temps que el tema estaria resolt!

Leave a Reply