Carta oberta al rector del meu poble

004x72pBenvolgut senyor Vicent, rector de Foios,

M’adrece a vostè i no al senyor alcalde  perquè m’han afirmat què el cementeri del poble no és municipal sinó que  és propietat de  la parròquia de Foios. Tanmateix   com del que passa al poble  no pot ser estrany a la primera autoritat envie còpia d’aquesta carta al senyor alcalde.

Soc fill de Foios i als 9 anys  vaig haver de marxar  amb la mare a l’exili per retrobar i conèixer la magnífica persona que era el meu pare, el poeta Angelí Castanyer i Fons, mort al seu retorn de l’exili i i  enterrat en aquest cementeri.

Amb aquestes circumstàncies no us serà difícil entendre que des de que tinc us de raó la nostra guerra civil -o incivil com tan justament l’ha anomenada algú- ha estat un tema  molt sensible per mi.

L’any passat-jo no era al poble-  a totsanys un familiar d’una víctima d’aquella guerra va tindre l’ocurrència  de posar al cementari el retrat, no  òbiament del qui va assassinar el seu familiar però sí, deFranco i de José Antonio Primo de Rivera que es van sublevar contra el poder democràticament establert i crearen les circumstàncies  que van propiciar tantes víctimes inocents en els dos camps.

Aquest any no s’ha repetit el que no deixava de ser una provocació de vencedor però sí que  s’ha aprofitat un dia tan simbòlic no per  honorar al peu de la Creu    totes les víctimes, sinó per recordar un cop més la guerra a través les víctimes d’un sol camp. Unes víctimes que han pogut ser plorades pels seus familiars i honorades durant 70 anys per autoritats civils i religioses mentre que les restes  de milers de  vençuts encara dormen  a les cunetes de mitja Espanya. Compte, senyor rector  amb el vostre sentit de la justícia i la vostra diligència  perquè l’Església a Foios no es pose al servici d’una ideologia i sí al de totes les víctimes.

Leave a Reply