Més clar, aigua

escolavalencianaNomés al País Valencià passen les coses que passen en aquesta trista i provinciana “Comunidad”. La vicepresidència de la Generalitat de Catalunya acaba de publicar  la llista de les subvencions  que de concedeix  aquest any  a entitats  valencianes en defensa de la cultura, entre elles la Fundació Escola Valenciana i  Acció Cultural del País Valencià.

Escola Valenciana, una  Federació d’Associacions per la Llengua (FEV), és una entitat cívica formada per 24 associacions comarcals i d’àmbit de país. El principal objectiu de l’entitat és la normalització lingüística en tots els àmbits d’ús de la llengua, amb especial incidència en el sistema educatiu valencià.

Va començar la seua activitat en el camp educatiu entre els anys  1984 i 1986, quan naixen les primeres Coordinadores, que finalment es federaren el 1990 amb el nom d’Escola Valenciana – Federació d’Associacions per la Llengua, amb l’objectiu de potenciar la creació d’un sistema educatiu amb el valencià com a llengua vehicular. En aquest marc van nàixer les Trobades d’Escoles en Valencià, aplecs lúdics i reivindicatius que han esdevingut el projecte amb més ressò de l’entitat. Les festes per la llengua reuneixen cada any més de 220.000 persones entre pares, mares, alumnes i mestres en les vora 20 trobades comarcals.

En els últims anys l’entitat ha conservat l’acció a l’escola i ha ampliat el treball en matèria de normalització lingüística a la resta d’àmbits d’ús socials. Educació, música, cinema, literatura, cultura popular, multiculturalitat, voluntariat, sostenibilitat i democràcia participativa són els pilars d’una nova visió d’Escola Valenciana com a entitat global, que ha esdevingut un grup de pressió constant i constructiu en la vida social, educativa i política valenciana.

Tots aquests camps d’actuació s’han materialitzat en projectes i serveis concrets com el Voluntariat pel Valencià, La Gira- Festival Itinerant de Música en valencià, l’Acosta’t al Territori,  el Cinema a l’Escola, l’Oficina de Drets Lingüístics, així com la Devedeteca, la col·lecció “l’Àlbum” i els Tallers de Cultura Popular.

També ha entrat a la llista de subvencions de la Generalitat de Catalunya l’Associació  d’Amics de la Bressola que fomenta el català a la Catalunya Nord.

Us imagineu l’Estat francès fent el ridícul d’ impugnar aquest donatiu de caràcter  cultural , privant a una  entitat privada d’uns  recursos que no li deuen sobrar?  Doncs és el ridícul que ha fet  el provincià govern del Partit Popular que regeix el nostre país. La Portaveu del govern de Camps ha assegurat que aquestes subvencions són il·legals  ja que van destinades  en opinió d’aquest executiu  a “patrocinar un discurs que va  en contra de l’Estatut d’Autonomia valencià i el sentiment del poble”.  Hi ha que vore aquesta gent com aprèn de ràpid les paraules, democràcia, llibertat, poble.. Si considerem que aquest mateix govern ha hagut d’acceptar  la unificació  valencià/català que aplica la mateixa  i oficial Acadèmia de la  Llengua Valenciana,  i vist el poc interès del govern de Camps en la promoció de la llengua, i els pocs recursos que li consagra -ni li en dona ni permet que d’altres li en donen!-  privar la Federació de la  subvenció que ha rebut  , és un acte manifest de sabotatge,   a consciència,  envers la nostra llengua.  I és sobretot la prova palpable – com diem al meu poble, “més clar aigua!” del genocidi per omissió  que aquests amants de la “terreta”- com diuen ells- intenten aplicar  a la nostra llengua i la nostra cultura Ni és el primer acte d’hostilitat  ni serà l’ultim  fins que la societat valenciana prengua consciència  de l’’analfabetisme en la seva pròpia llengua amb que el seu govern intenta mantenir-la .

Leave a Reply