Per què la independència?

Sempre he distingit Espanya i les institucions espanyoles,  del poble espanyol. I és més, sempre he considerat el “poble espanyol” o millor dit, tots els pobles que configuren l’Estat Espanyol com unes víctimes de les seves institucions. I d’altra banda també he professat  un valencianisme sentimental  primer i un catalanisme desprès, de respecte a una llengua i una cultura, i a una història que contràriament a l’espanyola s’ha distingit des dels seus orígens per la seva característica democràtica, sempre avantçada al seu temps. Per tot això i pel respecte als lligams i llaços afecius creats pels ciutadans durant aquests 300 anys de poder  conquistat per la força de les armes pels Borbons des de Felip V,  i revalidat  al segle XX per Franco, capaç de firmar el “enterado” contra el President Companys i alhora contra el seu correligionari, el catòlic Carrasco Formiguera per “separatistes”. Durant anys he optat per la forma de govern que creia  més idònia als sentiments –més que interessos- dels pobles de  l’Estat espanyol, és a dir, pel federalisme. I això fins que he arribat a una sèrie de conclusions:

La primera,  la constatació de la diferència  sobre el tema identitari entre els ciutadans de Catalunya d’orígen immigrat i els de la resta de l’Estat.   La segona, que Espanya no seurà a la taula de negociacions amb la nació catalana com preteniem  els federalistes més que forçada  i obligada.

La tercera conclusió és el convenciment de que Espanya necessita “un xoc”  per acabar amb els seus dimonis. I aquest xoc pot ser la declaració unilateral de la separació de Catalunya amb Espanya.

I una altra  conclusió és que som al segle XXI, que una nació com la catalana té el dret a decidir el seu destí, fora de legalismes caducats, i que l’opinió internacional abonaria les seves decisions per poc que aquestes s’expressaren amb el rigor i garantia democràtica necessària.

I per acabar, he deixat de considerar l’independentisme responsable d’una eventual ruptura traumàtica en el si de la societat catalana, i entre aquesta i Espanya, considerant els responsables d’ una ruptura traumàtica,  aquells  que no respecten la democràcia i els drets i sentiments dels altres!

One Response to “Per què la independència?”

  1. […]   Amb el professor som més o menys de la mateixa generación i no sé si hem seguit la mateixa trajectòria política. Però ell des de Madrid, i jo des del País Valencià, sobre el problema  de l’Estat espanyol, arrivem a la mateixa conclusió com explique  a comtinuació en Per què la Independència? […]

Leave a Reply