Archive for novembre, 2007

Les 13 roses

Dissabte, novembre 24th, 2007

Les 13 roses d’Emilio Martínez-Lázaro és una pel·lícula que cal anar a veure, sobretot aquells joves que tot el que coneixen de la guerra civil potser siguin els silencis traumatitzats dels seus avis i dels seus pares.

La guerra civil fou una salvatjada i van haver-hi víctimes innocents en els dos bàndols. Dir això no és dir altra cosa que el que va passar. Però no anar més enllà d’això no és dir tota la veritat. I els qui s’oposen actualment a la llei de memòria històrica no volen que es conegui la veritat. Hem tingut l’ocasió d’escriure una i altra vegada que al llarg de la Història ha hagut un “terror roig”, el del desposseïts i un “terror blanc”, el de les classes privilegiades, el dels detentors del poder real, el polític i l´econòmic que generalment van junts (en les dictadures de dreta, per descomptat). I quan s’analitzen els fets amb perspectiva històrica, hi ha una realitat que no falla: en “quantitat” i “qualitat” de l´horror, fruit de la superioritat de mitjans, de la meticulositat i la implacabilitat exercida, i la professionalitat manifestada, sempre guanya un camp, el del “terror blanc”. Per entendres i evitar confusions, els crims dels bolxevics pertanyen al “terror roig”; els crims stalinians al “terror blanc”; les morts de la Commune de París, el 1871, al “terror roig”, les dels Versaillais de Monsieur Thiers que l’aixafen, al “terror blanc”; els atemptats dels palestins són “terror roig”, la repressió israeliana, “terror blanc” i com el diner i el poder -salvat curts períodes- sempre han estat en el mateix camp, això fa que l´aprovi, als ulls de la Història oficial recaigui o s´intenta que recaigui en el camp dels desposseïts, els “sans culottes”, els “descamisats”. I, en aquestes circumstancies, la lluita per restablir els fets, ha de ser forçosament, parafrasejant la cançó de Raimon, aquí també, llarga i constant.

Restablir els fets és el que fa justament la pel·lícula. Uns fets històrics que en aquest cas, són paradigmàtics i il·lustratius del que va passar en la nostra guerra. D’un costat, unes noies de 16 a 23 anys que al finalitzar la guerra havien intentat reconstruir les Joventuts Socialistes Unificades en la clandestinitat, són detingudes, víctimes de denúncies de veïns, amics i familiars subjugats per la por engendrada pels vencedors. Mentre estan empresonades a la madrilenya presó de Ventas, dos franctiradors maten, en una carretera, un comandant de la Guarda Civil, a la seva filla i el seu xofer. A partir d´aquí el monstre entra en acció, determina la venjança; i la maquinària, insensible, implacable, de jutges, fiscals i “defensors” militars, ajudats per monges carceràries i capellans confessors, es posa en marxa. Tota aquesta farsa macabra de justícia que es fa sota la presència de cristos en la creu penjats a les parets, anirà fins al final, fins l’afusellament en la tàpia del cementiri de l’Est a Madrid d’aquestes tretze noies innocents, una d´elles catòlica, casada i mare d’un fill, arrestada per haver ajudat -ella és pianista- un amic music comunista.

Aquesta determinació implacable no és solament fruit de moments dramàtics de la guerra i la immediata postguerra sinó permanent, i respon a la estratègia repressiva elaborada per les més altes autoritats dels sublevats des del primer dia del cop d´Estat; una determinació i una implacabilitat que s’han mantingut durant tot el franquisme i que retrobarem especialment el 1963 amb l’afusellament de Julián Grimau i el 1974 amb la paròdia de justícia que va acabar amb la mort per garrot vil de Salvador Puig Antic després de l’atemptat a Carrero Blanco. I quan aprofundeixes en la Història i descobreixes en tota la seva magnitud el “terror blanc”, aleshores s´expliquen els quaranta anys de dictadura i s´arriba a la conclusió que la transició no és altra cosa que la presa de consciència del camp dels vencedors de la impossibilitat de perllongar més el franquisme i la impotència dels vençuts per imposar la ruptura democràtica.

A la sortida de la sala de cinema em va venir al cap la crítica cinematogràfica sobre la pel·lícula que havia llegit a El País. Una crítica, de Carlos Boyero, equívoca pel que fa a l´opinió de l´autor sobre la necessitat de contar la història, i demolidora sobre l´art de contar-la cinematogràficament. O sigui la millor manera de dissuadir, d´una banda, l´espectador normal, i d´altra banda el cinèfil, d´anar a veure la pel·lícula. Quanta gent haurà prescindit d’anar a veure-la desprès d’haver llegit aquest crític, del diari El Mundo durant anys, i des d’octubre 2007, d´El País? Jo vaig estar a punt de deixar-me influenciar. I la pel·lícula, tant en el contingut com en la forma, és digna de tots els elogis. Com dèiem: fins i tot actualment i en democràcia, el camp dels “descamisats” continua jugant amb desavantatge

—————————

Il·lustració: Decol·lació de Sant Cugat de Aine Bru (1504-1507). Museu d´Art Modern de Catalunya.

Aquest quadre, des del meu punt de vista, és impactant, entre d´altres motius, per la intenció i el coratge que manifesta el pintor i il·lustra a la perfecció aquest article. El quadre representa la decol·lació d´un cristià al segle III en presència de dos personatges impassibles que representen el poder -un d´ells l’eclesiàstic; l’extraordinari és que l’obra està pintada al segle XVI, en plena Inquisició a Espanya! El paper jugat per l´Església espanyola durant la Guerra Civil s´identifica i inclús va més enllà de l´actitud d´aquests dos personatges. Al segle XX, com ja al segle XVI, l’Església es va posar al servei -quan no en la pell- dels botxins; i totes les actuals beatificacions -unilaterals, per a més inri- no ho podran esborrar.

Resposta a José-Luis López Burniol

Divendres, novembre 9th, 2007

Admiro Juan-José López Burniol. Aprecio els seus escrits, el seu sentit comú, la seva actitud en front de la societat i la manera d’expressar els seus posicionaments polítics. És per això que m’ha sorprès la conclusió final que treu de la recent votada llei de Memòria històrica, al seu article publicat a El Periódico, Una llei per a la memòria.

Burniol no oposa en el seu article “cap objecció de naturalesa jurídica a la plena legalitat i legitimitat democràtiques de la llei de memòria històrica. Cap reserva ni crítica manifesta a aquells dels seus preceptes que regulen les declaracions de reparació i reconeixement personal a les víctimes de la guerra i de la dictadura. (Estima) justes les millores de prestacions, pensions i indemnitzacions, així com la concessió de certs beneficis fiscals i ajudes. (Considera) necessària la col·laboració de les administracions per a la localització i identificació de les víctimes. Tot el que es faci en aquests camps serà d’estricta justícia”, acaba dient.

Tanmateix, tot i fent aquest reconeixement explícit dels encerts de la llei, l’acusa de consagrar “la ruptura del contracte transaccional -consens- en què es va fundar la transició”. López Burniol considera que més que una sublevació militar contra l’ordre constituït, “hi va haver una guerra civil en la que mig Espanya es va afrontar a l’altra mitja”.

És sorprenent que “l’adhesió” de “mig Espanya” a un moviment de tipus feixista dirigit militarment, sigui equiparat, per part seva, a la defensa d’un assetjat regim democràtic, per “l’altra mitja”. Aquesta equiparació no és altra que la que fa la dreta espanyola pura i dura, i per això em sorprèn que la faci seva també una persona com López Burniol.

Ara bé, tot o casi tot, pot tenir la seva explicació, Burniol com tots nosaltres, som fills de víctimes directes del conflicte (unes més que d´altres, com en el principi de la igualtat, on uns són més iguals que d´altres!); ell, com ell mateix es defineix, “fill d’un de tants espanyols a qui aquesta llei es refereix com a sublevats” i els altres, entre els que em compto, “fills de republicà”. Sens dubte Burniol ha analitzat el conflicte des del punt de vista de la Història i, probablement també, des d’una òptica més personal, a través la trajectòria del seu pare. Probablement el resultat d’aquesta comparació és la aparent contradicció en la seva opinió sobre la llei. Jo també, a més d’intentar analitzar els fets històrics, he “jutjat” el meu pare que solament vaig poder conèixer a l’exili a la edat de nou anys; he pogut escriure sobre ell: “En els primers moments de retrobar el pare, d´entrada, vaig poder intuir ja el tipus de persona que era però sobretot, més tard, quan el coneixeria millor, és quan vaig valorar l´abisme existent entre la seva personalitat i la imatge que amb els xiquets del poble en podia haver tret. En efecte, a poc a poc, la figura del “roig criminal” es va revelar en tota la seva dimensió: una magnífica persona, un poeta de sentiments purs, un polític agut d’una integritat i una honestedat intel·lectual absoluta, a les antípodes de la demagògia…”

I òbviament, en el meu cas personal, l’anàlisi del fet històric col·lectiu no m’ha enfrontat a cap contradicció amb la personalitat del pare ni amb les idees que va defensar. I probablement, al fer el mateix recorregut, López Burniol ha constatat que la persona del seu pare no encaixava en la maquinària bèl·lica i totalitària a la que va servir o es va veure abocat a servir. No tinc cap element per suposar res de diferent i elaborar una altra explicació.

Si hem d´admetre però que el que s’anomena internacionalment Guerra d´Espanya no fou la conseqüència lògica, volguda i planificada d’una sublevació militar emparada per Hitler, Mussolini i la jeraquia catòlica espanyola, com es demostra en els tractats sobre la qüestió realitzats pels historiadors de procedència més diversa, sinó que simplement hi va haver una guerra civil de generació espontània en la que “mig Espanya es va afrontar a l´altra mitja”, haurem d´admetre que mig Espanya era facciosa i feixista. I el comportament actual de certs polítics d´una dreta que, de moment, representa pràcticament la meitat de l´electorat, faria pensar que el fil no s´ha trencat, com acaba d´advertir el president Montilla en un discurs a l´altura del càrrec que ocupa.