L´article que publica avui Antoni Bassas a El Periódico I el de la creu què? és un paradigma del que no hauria de fer mai un informador i que molts d´ells -per no dir tots- no es priven de fer servir.
L´article que publica avui Antoni Bassas a El Periódico I el de la creu què? és un paradigma del que no hauria de fer mai un informador i que molts d´ells -per no dir tots- no es priven de fer servir.
Ens veiem en l´obligació de repetir-nos ja que ells es repeteixen. No es poden qualificar més que de cíniques les paraules pronunciades ahir pel cardenal Rouco Varela, president de la Conferència Episcopal Espanyola: “No són pocs els que manifesten una justificada inquietud davant el perill d’un deteriorament de la convivència serena i reconciliada (…) Sempre és necessari vigilar per evitar de soca-rel actituds, paraules, estratègies i tot el que pogués donar pàbul a les confrontacions que puguin acabar sent violentes. És necessari cultivar l’esperit de reconciliació que va presidir la vida social i política durant els anys de la transició. A vegades és necessari saber oblidar.”
Des de quant l´Església demana l´oblit? En tot cas aconsellarà el perdó, i això, el camp dels vençuts anys fa que ho va fer, cosa que per la seva part encara ho estem esperant. I encara pitjor: qui pronuncia aquestes untuoses paraules en resposta a la voluntat dels familiars de treure els seus morts de les cunetes, és el mateix que ha preconitzat la beatificació més nombrosa de la història: 498 víctimes exclusivament del seu bàndol l’octubre del 2007 -i no sé quantes més anys enrere!
I per si no fora poc, no contents d´haver perpetuat a la força de les baionetes, el seu ensenyament responsable en èpoques passades de la tassa d´analfabetisme més alta dels països del nostre entorn, ara volen continuar mantenint la imatge de la seva “marca” permanentment davant dels ulls dels infants de les escoles.
No en perdonen una.
Tampoc estaria mal recordar, avui, dia de la violència contra la dona, les paraules de sor Maravillas, sí, aquella a la que Jorge Fernández Díaz, membre de l´Opus Dei, amb la complicitat del president de la Cambra de Diputats, l´inefable Bono, ha volgut dedicar-li una placa a les parets de la Cambra dels representants de la voluntat popular. Almudena Grandes les citava ahir a El País: “Déjate mandar. Déjate sujetar y despreciar. Y serás perfecta.”
Una senzilla frase sense ira en mig d’un llarg article a El País, d’una “nena robada” del franquisme, Antonia Radas, parlant de la seva mare, resumeix el que va ser el franquisme i tota la iniquitat i horror del feixisme: “A ella la habían hecho presa para coger a mi padre, que estaba en el monte. Él se entregó y lo fusilaron y a mi madre no la soltaron”.
La publicació d´excel·lents articles a la premsa catalana i de bons documentals a TV3 sobre temes polèmics que rarament tenen ocasió de llegir o veure el conjunt de la ciutadania espanyola em fa temer que s´accentuin encara més les diferències de percepció entre la societat catalana i la resta de la ciutadania espanyola sobre certs problemes i la manera de resoldre´ls. Crec que és un tema prou important per què polítics i intel·lectuals, d´una banda i l´altra de l´Ebre, se´n preocupin. I quan parlem de la necessària pedagogia, compartir certes emissions de televisió i no limitar a Catalunya alguns articles d´ “El País Cataluña” que farien molta més falta a l´Espanya profunda, podria ser un camí.
El darrer exemple il·lustratiu del que diem el tenim en l´excel·lent emissió de Dolors Genovès a TV3, Topografia de la memòria. Es tracta d´una reflexió que partint de l´experiència de diferents països intenta descobrir com un col·lectiu es relaciona amb el seu passat: Sud-Àfrica i l´apartheid, Argentina i la dictadura del general Videla, Alemanya i el nazisme, Itàlia i el feixisme, i Catalunya i la revolució. Finalment, com a lliçó d´imparcialitat i honestedat en el propòsit, no està gens malament haver escollit parlar, en el cas de la nostra guerra civil, d´una zona republicana. Retindrem solament dos moments impactants del documental, l´aparició de dos capellans argentins i la declaració del President de la Comissió Veritat i Reconciliació (TRC), i Nobel de la Pau el 1984, Desmond Tutu.
Pel que fa als capellans argentins cal constatar l’existència terrible de dues Esglésies, l´oficial i majoritària que estava en el camp del capellà torturador, i la testimonial del capellà torturat i per sort salvat. Però sobretot és de Sud-Àfrica que ens arriba la lliçó més digna de retenir la nostra atenció car sembla que líders com Nelson Mandela i Tutu o com el vice-president de la TRC el doctor Alex Boraine han tingut clar des d´un principi quina havia de ser la solució, i que la necessària Reconciliació implicava imperativament la recerca de la Veritat. I en aquest sentit el cas espanyol està lluny de seguir aquest exemple, sobretot si ens referim al camp dels vencedors. La posició de la Comissió apareix contundent: un crim és un crim, que hagi estat comès en defensa del règim injust de l´apartheid o comès en la lluita justa contra l´apartheid! Més clar aigua.
Diu Desmond Tutu a l´entrevista que li fa Dolors Genovès: “La qüestió que es volia deixar clara (per part de la Comissió) era que si algú violava els drets humans de qui fos, legalment era equiparable”¦ Per exemple, si un partidari de l´apartheid va tractar malament una altra persona, o la va torturar, allò era tortura. I si una persona de l´ANC, igualment, amb l´objectiu de fer avançar la seva lluita, torturava una altra persona, l´equivalència legal era total. La tortura és tortura sempre, es faci pel motiu que es faci. (“¦) La diferència important és que nosaltres no vam justificar les accions del govern de l’apartheid. Nosaltres vam dir que no hi havia equivalència moral entre els que van lluitar contra l’apartheid i els que el van defensar. (…) La veritat, de vegades, és molt dolorosa, però molt sovint és l´única cosa que pot contribuir a curar les persones, que se sàpiga què va passar. Aquí a Sud-àfrica vam tenir segrestos i assassinats portats a terme en un gran secret. Però, a través de la TRC, vam poder aconseguir informació que ens va permetre fer exhumacions, per exemple.”
És inaudit que els sud-africans se´n hagin pogut sortir com qui diu “en viu i en directe”, pràcticament mentre es mataven els uns als altres, i nosaltres, desprès de 70 ans, encara topem, en la incomprensió i la implacabilitat dels de sempre… i la prudència de l´Estat.
Aquesta fotografia que mostra la profanació d´un cementiri musulmà pels colons d´Hebron, és la imatge més palpable de la realitat de la condició humana.
Pel bé com pel mal, tots som iguals!
Al 59 Segons català que s´emet a la Cadena 2, ahir van invitar sis corresponsals de premsa estrangers que treballen a Barcelona.
Tots tenen una visió positiva de Catalunya encara que consideren que ens mirem una mica el melic, i que tot i sent Barcelona una ciutat cosmopolita som una mica “tancats”.
M´agrada la prosa senzilla i directa de Joan Barril que escriu a El Periódico coses com aquestes parlant del tema de les fosses de la guerra i de Garcia Lorca:
Alguns diran discurs simplista, tant se val; jo diria sense floritures per no perdre l´essencial.
Sota el titular ESCRITS D’EXILI avui obrim, a la columna de la dreta, un nou apartat. En un primer temps anirem editant texts d’Angelí Castanyer i Fons i més endavant, la seva correspondència d’exili així com la de la del seu germà Josep Castanyer i Fons, l’arxiu del qual ha conservat el seu net José Muñoz Castanyer.
L’arxiu del meu pare em fou requisat, junt amb llibres de les Edicions Catalanes de París, quan vaig ser retingut a la frontera el 1974. Els guàrdies civils que van escorcollar el cotxe, a aquelles alçades de la pel·lícula, ja no estaven “por la labor”. Tinc la impressió que més que material polític, estaven interessats per revistes pornogràfiques que es limitaven a requisar després de mofar-se i humiliar els “culpables”. Contràriament a aquesta actitud, amb mi van tenir un tracte respectuós però tanmateix em van retenir i van fer venir un jutge de Figueres. Aquest que ja no semblava tenir tampoc massa entusiame en la tasca que li tocava fer em va interrogar i per sort no es va adonar -o no va voler adonar-se- que l’adreça de les Edicions que figurava a la contraportada dels llibres era la del meu domicili a París. Em va demanar on residiria a Espanya i em va deixar lliure no sense retenir l’arxiu i els llibres i advertir-me que quedava a la disposició de tot requeriment de la justícia. No vaig sentir parlar mai més de l’incident.
Dit això per a “la petite histoire” i feta la presentació, entrem a ESCRITS D’EXILI amb el primer text que publiquem: Síntesi històrica del valencianisme polític.